Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 200901 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel met houtkant aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel. De motte kan aanzien worden als een klein en zeer vroeg voorbeeld van een castrale motte en klimt mogelijk op tot de 9de-10de eeuw. Mogelijk van in de 16de eeuw en minstens sinds de eerste helft van de 17de eeuw deed de motte dienst als calvarieberg bij de kerk. De huidige kapel van circa 1880 met uitgesproken neogotische bouwstijl bezit architecturale allure.


ID: 36583 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zink 1 (Merelbeke)
Kleine aanvankelijke hoeve van het type met losse bestanddelen, ingeplant op afhellend terrein en omgeven door onbebouwde terreinen met zuiver agrarisch karakter. Het achterin gelegen lage boerenhuisje kan mogelijk nog opklimmen tot de 18de eeuw; het bewaart rechts een aandak en ook houten verankeringen in de voorgevel. Het voorin gelegen gebouw is vermoedelijk een 19de-eeuwse verbouwing van een aanvankelijk bijgebouw. Deels verscholen achter de haag aan de straat staat een bakhuis van het tweeledige type, later licht uitgebreid met een stal.


ID: 302298 | Bouwkundig element

Dorpskom Westende-Bad

Badenlaan, Cottagelaan, Duinenlaan, Henri Jasparlaan, Kursaallaan, Portiekenlaan (Middelkerke)
De dorpskom van Westende-Bad bestaat voornamelijk uit losstaande villa’s te midden van groen en kronkelende paden met centraal de neoromaanse Sint-Theresiakapel. De wijk werd zwaar getroffen tijdens de Eerste Wereldoorlog maar werd heropgebouwd naar vooroorlogs model.


ID: 135190 | Landschappelijk geheel

Grote Kreek en Pereboomsgat

Moerbeke (Moerbeke), Wachtebeke (Wachtebeke)
De kreken Grote Kreek en Pereboomsgat zijn gesitueerd in het noorden van de gemeentes Wachtebeke en Moerbeke Waas. Het gebied maakt deel uit van het krekengebied van Overslag – Zuiddorpe, een overgangsgebied tussen een groter krekengebied dat zich verder uitstrekt naar het noorden en Zandig Vlaanderen in het zuiden. De Grote Dekzandrug Maldegem-Stekene, die zich net ten zuiden van het gebied bevindt, vormt een natuurlijke grens tussen deze gebieden. Het gebied wordt gekenmerkt door beboomde dijken en kreekrestanten waarvan de Grote Kreek en Pereboomsgat de meest opvallende zijn.


ID: 130003 | Landschappelijk element

Wegedoorn in het Etbos

Etbos (Moerbeke)
Enkele exemplaren van wegedoorn (Rhamnus cathartica) zijn spontaan uitgezaaid langs het Etbos ten zuiden van Zuidlede te Moerbeke.


ID: 300867 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herberg Etboshoeve en omgeving

Etbos (Moerbeke)
De omgeving van de Etboshoeve vormt een markant geheel door de aanwezigheid van de Zuidlede, de weg Etbos met zijn populierenrijen en de brug over de Zuidlede. De Etbosbrug is een kleine vaste stenen brug met gemetste bruggenhoofden en ijzeren leuningen. Langs de Zuidlede zijn enkele onverharde wegen.


ID: 300869 | Landschappelijk element

Kasseiweg Etbos-Terwesttragel

Etbos, Terwesttragel (Moerbeke)
De kasseiweg Etbos-Terwesttragel is gelegen tussen de Moervaart en de Zuidlede en dwarst bijgevolg de Moervaart depressie.


ID: 34277 | Bouwkundig element

Herberg Etboshoeve

Etbos 3 (Moerbeke)
Het boerenhuis vertoont als langgerekte rechthoekige woning van één bouwlaag bouwsporen die een 18de-eeuwse kern laten veronderstellen, terwijl het later voorkomen resulteert uit aanpassingen in de 19de eeuw. De dwarsschuur bezit kenmerken van dit type bedrijfsgebouw uit de 18de eeuw, doch werd ingekort aan de straatzijde in 1968.


ID: 300846 | Bouwkundig element

Hof van Coudenborn en omgeving

Heirweg, Koudenbormtragel, Oostvaart (Moerbeke)
De overblijfselen van het Hof van Coudenborn zijn omringd door een landelijke omgeving, die wordt gekenmerkt door hoeven, akkers en weilanden en wordt doorsneden door de Oostvaart en de Moervaart.


ID: 200919 | Bouwkundig element

Dambrug

Korte Damstraat (Moerbeke)
De Moervaart, een zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en van verschillende bruggen voorzien. De brug dateert uit het interbellum en werd hersteld en gedeeltelijk vernieuwd circa 1945 na oorlogsschade.