Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 9410 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44 (Ninove)
De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie. Het koor van de Sint-Pieterskerk van circa 1250 met laatgotisch transept uit 1642-1643 werd in 1750 bij de bouw van een barokke benedenkerk aangepast. De barokke westgevel met in- en uitgezwenkte topgevel werd hersteld in 1806. Het rechthoekige en ommuurde kerkhof staat ingetekend op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. De situatie veranderde niet tot vandaag.


ID: 9322 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 11 (Ninove)
Het pastoriegebouw uit 1728-1730 is een vrijstaand, nagenoeg rechthoekig, gebouw met een voortuintje afgesloten door een recent laag muurtje. Merkwaardig gebouw door zijn opbouw van zeven traveeën en één bouwlaag aan straatzijde en twee bouwlagen en een verhoogde begane grond met kelderopeningen aan tuinzijde. Achterliggende beboomde pastorietuin met deels bewaarde omheiningsmuur ten westen.


ID: 301465 | Bouwkundig element

Dorpskom Lieferinge

Kasseide, Lieferingeplaats, Windschof (Ninove)
De dorpskom van Lieferinge is gelegen op een hellend terrein en wordt bepaald door de vroeggotische Onze-Lieve-Vrouwekerk en het aangrenzend dorpsplein Lieferingeplaats.


ID: 9251 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.


ID: 301463 | Bouwkundig element

Ingangspoort abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Kerkplein 36 (Ninove)
Op het Kerkplein overblijfsel, vermoedelijk rechtervleugel, van de monumentale ingangspoort tot de abdij, omgevormd tot woonhuis na de opheffing van de abdij.


ID: 301486 | Bouwkundig element

Dorpskern Outer

Kerkweg, Roelandersweg, Smid Lambrechtstraat (Ninove)
De Sint-Amanduskerk wordt omgeven door de nog in hoge mate kleinschalige en oorspronkelijke dorpsbebouwing. Het voor de dorpskern kenmerkend bochtig tracé van de Kerkwegel wordt bepaald door de belangrijke beeldwaarde van het populierenbos over de Molenbeek, gezien vanuit de dorpskom.


ID: 9379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Proosdij 12 (Ninove)
Neogotische pastorie van twee bouwlagen onder parallelle zadeldaken, uit 1886. Bakstenen gebouw met verticaliserend accent door middel van lisenen, verdiepte traveeën en trapgevels. Het huis is gelegen in een ommuurde tuin met kunstmatige betonnen vijver. Langs de voorzijde wordt de muur onderbroken door een hek. In de tuin staat een eenlaags bijgebouw van drie traveeën onder een lessenaarsdak. De stijl is eveneens neogotisch.


ID: 9286 | Bouwkundig element

Poortgebouw Sint-Jorishof

Sint-Jorisstraat 45 (Ninove)
Het poortgebouw van de Sint-Jorisgilde, volgens de figuratieve kaarten, opgetrokken tussen 1638 en 1644, is een breedhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder een hoog zadeldak. Verankerde lijstgevel met ordonnantie uit de 19de eeuw en gecementeerd parement uit eind 19de tot begin 20ste eeuw.


ID: 9359 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Tortelboom

Tortelboomstraat 8 (Ninove)
Imposante gesloten hoeve, ingeplant halfweg een helling met op de achtergrond een golvend landschap. De gebouwen, gegroepeerd rondom een rechthoekig, deels gebetonneerd en gekasseid erf, zijn opgetrokken uit baksteen en dateren in deze vorm van 1866-1867. Rechts van dit gebouw liggen een door meidoorn en sleedoorn omhaagde tuin en hoogstamboomgaard. Op de zuidoostelijke hoek, bakstenen kapelletje. Ten noorden van de moestuin bevindt zich een vroegere knechtenwoning.


ID: 9396 | Bouwkundig element

Watermolen Vreckommolen

Vreckom 10A (Ninove)
Watermolen op de Molenbeek met bakstenen woonhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak, uit de 19de eeuw, met oudere kern.