Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 200742 | Bouwkundig element

Fort van Steendorp

Kapelstraat (Temse)
Het fort van Steendorp is een fort van de vesting Antwerpen, in de buitenste fortengordel, gebouwd in de periode 1878-1892. Het diende als bruggenhoofd op de linkerscheldeoever, stroomopwaarts van de Rupelmonding.


ID: 15587 | Bouwkundig element

Jachthuis

Kasteeldreef 12-14 (Temse)
Classicistisch kasteel uit het begin van de 19de eeuw, opgetrokken door Augustien Van Strydonck, burgemeester van Temse en circa 1870 door politicus en kunstschilder A. Sloor heringericht. Aan de tuinzijde werd het Egyptische salon ingericht door August Sloor van circa 1870-1881, eigenhandig beschilderd met Egyptische figuren. Links van het kasteel, haaks op de straat, staat een bakstenen remise van twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 15634 | Bouwkundig element

Dekenij

Oeverstraat 5 (Temse)
De dekenij van Temse vormt een restant van het Oratorie gesticht in 1631 door de Oratorianen. Het pand werd gebouwd in opdracht van pater Lodewijk Bosch, toenmalig pastoor van de parochie, tussen 1745 en 1764 en opgehoogd in 1898. Het breedhuis telt 6 traveeën en 3 bouwlagen onder een schilddak heeft een centraal driehoekig fronton met een vierpas oculus.


ID: 302579 | Landschappelijk element

Zomerlinde met ingesneden blad

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De zomerlinde maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De zomerlinde met ingesneden blad of grootbladige linde (Tilia platyphyllos) bevindt zich, samen met een moerascipres (Taxodium) en een witte paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek.


ID: 302580 | Landschappelijk element

Witte paardenkastanje

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De witte paardenkastanje maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) bevindt zich, samen met een zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een moerascipres (Taxodium), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek.


ID: 302581 | Landschappelijk element

Moerascipres

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De moerascipres maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De moerascipres (Taxodium) bevindt zich, samen met een zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een witte paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek. Op het moment van de bescherming had deze opgaande boom een stamomtrek van 3,18 meter.


ID: 301828 | Landschappelijk element

Oostelijke ingang bij Park van Tervuren

Constant Dereymaekerlaan, Sint-Hubertuslaan, Smisstraat, Waalse baan (Tervuren)
Ten noordoosten van het Park van Tervuren, aan de oostelijke ingang tot het park, bevindt zich een holle weg als relict van een bosrand. Dit gebied vormt de grens tussen Tervuren en Vossem. Het betreft een relict van een bosrand in een overwegend bebouwd en verkaveld gebied.


ID: 130764 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Kerkstraat (Tervuren)
De vrijheidsboom, een Hollandse linde, bevindt zich bij het tijdens het interbellum opgerichte oorlogsgedenkteken. De boom werd in 1830 aangeplant als herinnering aan de Belgische Onafhankelijkheid.


ID: 301835 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan met omringend kerkhof en aanpalende woningen

Kerkstraat (Tervuren)
Door haar rijke historische verleden, onder meer als verblijfplaats van de hertogen van Brabant eeuw, bevat het centrum van Tervuren nog een aantal historische gebouwen met als middelpunt de parochiekerk van Sint-Jan Evangelist.


ID: 301793 | Archeologisch geheel

Burcht Hertogen van Brabant

Warande (Tervuren)
In de periode 1982-1986 werd de site van de voormalige hertogelijke burcht, later buitenverblijf van de aartshertogen en zomerresidentie van Karel van Lotharingen onderworpen aan archeologisch onderzoek.