Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 72266 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Spiere

Jacquetbosstraat 50-52 (Spiere-Helkijn)
Het kasteel van Spiere is één van de belangrijkste 18de-eeuwse kastelen in West-Vlaanderen. Het werd opgetrokken omstreeks 1750 door Baron Bruno del Fosse et d' Espierres. Park met 18de-eeuwse kern, aangevuld met een landschappelijk aanleg in de 19de eeuw. Beukendreef met kapel, afgesloten met kettingpalen, park met parkbos, bomengroepen en U-vormige vijver. Ommuurde moestuin ten oosten.


ID: 301367 | Archeologisch geheel

Hoge Hof

Kasteeldreef (Spiere-Helkijn)
De archeologische zone omvat het Hoge Hof van Helkijn, het kasteel van de bisschoppen van Doornik dat minstens opklimt tot de 12de eeuw.


ID: 14243 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Kerkstraat (Stabroek)
Pseudo-basiliek uit de 15de eeuw met kern uit de 13de eeuw. In de 18de eeuw werd het rococo tongewelf aangebracht en het hoofdaltaar aangekocht. De kerk werd in 1972 gesloten en ontwijd. Omgevend kerkhof.


ID: 302435 | Bouwkundig element

Dorpskom Humelgem

Aarschotstraat, Billaststraat, Perpetstraat, Processieweg, de Kerchove d'Exaerdestraat (Steenokkerzeel)
De dorpskom van Humelgem is een nog vrij gaaf gebleven dorpskern waarin de historische bebouwing beeldbepalend is voor het gesloten karakter ervan.


ID: 302427 | Bouwkundig element

Dorpskom Perk

Breemstraat, Hondenbergweg, Kampenhoutsesteenweg, Kasteelhoekstraat, Kerkdreef, Sint-Jannekensstraat, Tervuursesteenweg (Steenokkerzeel)
De dorpskom van Perk wordt gekenmerkt door enerzijds de parochiekerk en anderzijds het kasteel met aanhorigheden.


ID: 301158 | Landschappelijk element

Het Steengelaag

Blauwe Wegel, Ijzerhandstraat, Nieuwstraat (Stekene)
Het Steengelaag bestaat uit drie waterpartijen die ontstonden door kleiwinning, vochtig broekbos en hooiland. De voormalige steenbakkerij, genaamd Tuilerie Sainte-Marie, werd omstreeks 1880 opgericht. De kleiontginning werd in dit gebied in 1977 beëindigd.


ID: 15540 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Koebrugstraat 4 (Stekene)
De pastorie is een bakstenen gebouw in neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Aansluitend bevindt zich een éénlaags bijgebouw in neotraditionele stijl uit 1904. In hetzelfde jaar worden de muren op de perceelsgrenzen van de omgevende tuin opgetrokken. Typisch is het poortje in de muur tussen pastorie en kerkhof en het pastoorspad dat van het poortje naar de kerk leidt.


ID: 301279 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Margaretaparochie met tuin

Dorpstraat 74 (Temse)
De pastorie dateert uit de 18de eeuw en vertoont aanpassingen uit de 19de eeuw. Van beide bouwcampagnes zijn in het interieur en exterieur bouwsporen bewaard gebleven. Achterliggende diepe, en beboomde tuin.


ID: 301487 | Bouwkundig element

Schans Lauwershoek

Haagdam (Temse)
De schans Lauwershoek is één van de 12 betonnen pantserschansen van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Hij werd gebouwd in de periode 1906-1914. Schansgebouw in (ongewapend) beton met aarden dek langs de aanvalszijde.


ID: 15617 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Temse

Kamiel Wautersstraat 9, Markt 1 (Temse)
Het gemeentehuis uit 1903-1905 is opgetrokken naar ontwerp van architect Karel Nissens. Dit gebouw, in neo-Vlaamserenaissance-stijl, domineert met zijn drie bouwlagen, trapgevels en hoektoren de gehele site, met inbegrip van de kerk, waar het terrein zuidwaarts naar de Schelde afhelt.