Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 25995 | Bouwkundig element

Herenhuis Papillon

Veldstraat 68 (Gent)
Herenhuis van 1713, gedateerd op fries, doch met behouden oudere kern en haakse vleugel. Breedhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak en hoger opgetrokken middentravee uitgewerkt als halsgevel onder bekronend fronton.


ID: 19963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Voortman met tuin

Vogelenzang 22-23 (Gent)
Het Huis Voortman was de luxueuze woning van de familie Voortman, die een textieldrukkerij had uitgebouwd. Het herenhuis werd gebouwd in 1816 naar het ontwerp van bouwmeester J.B. Pisson van 1810 en is een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een buitenhuis in empirestijl. De woning telt drie bouwlagen afgedekt met een schilddak en is voorzien van bepleisterde gevels op een arduinen plint. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een revolutionair bouwplan en een uitgewerkte tuingevel in empirestijl met een geaccentueerde middenpartij en afgekante zijtraveeën. De woning werd in het tweede kwart van de 19de eeuw aan weerszijden vergroot. Bij de woning hoort een uitgestrekte landschapstuin met vijver.


ID: 301194 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Voldersstraat 9 (Gent)
Het hoekhuis is mogelijk een restant van het 16de-eeuwse Hof van der Vere maar kreeg in 1867 de huidige neoclassicistische gevel van drie bouwlagen en negen traveeën op een sokkel van arduin.


ID: 306639 | Landschappelijk element

Vroonstalledries

Vroonstalledries (Gent)
Zeer grote dries beplant met beuken, eiken, linden en populieren (grotendeels eind 19de eeuw) met ten oosten omhaagd kerkhof en parochiekerk. Zou in 17de eeuw omsloten zijn door een gracht.


ID: 21345 | Bouwkundig element

Stadswoning

Wellingstraat 113, 113A (Gent)
Pittoresk huisje van vijf traveeën, één bouwlaag en zadeldak, vermoedelijk daterend van begin 18de eeuw.


ID: 24733 | Bouwkundig element

Schoolgebouwen van het Sint-Lievenscollege

Willem de Beersteeg (Gent)
Gebouwencomplex opgetrokken in de 17de-18de eeuw dat zou dienst gedaan hebben als kazerne, volgens een plan van 1830 omgevormd tot suikerraffinaderij. Centraal bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Zeer merkwaardige feestzaal met rijke stucversiering in eclectische stijl bewaard op tweede verdieping: in 1852 ingericht naar ontwerp van architect M.H. Martens. Links en rechts lagere aanbouw van respectievelijk elf en negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, respectievelijk uit de 19de en het vierde kwart van 18de eeuw.


ID: 301462 | Landschappelijk element

Stationsplein Wondelgem

Wondelgemstationplein (Gent)
Stationsplein van Wondelgem met kastanjebomen, aangelegd in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 130877 | Landschappelijk element

Canadapopulier in park Sint-Adriaansabdij

Abdijstraat (Geraardsbergen)
De Canadapopulier groeide als een dominant exemplaar in een bosje in het zuidoosten van het park dat werd aangelegd op de plaats van de voormalige Sint-Adriaansabdij, ten noorden van het stadscentrum van Geraardsbergen.


ID: 301101 | Bouwkundig element

Boerenhol met Dierkosttoren

Boerenhol 1-4, 6, 2A, Buizemontstraat 2, Markt 37, Vesten 3 (Geraardsbergen)
Het stadsgezicht omvat de straat Boerenhol met de Dierkosttoren als restant van de in 1332 opgerichte vesten.


ID: 301099 | Bouwkundig element

Bebouwing deel Markt en Duivenstraat

Brandstraat, Duivenstraat, Markt (Geraardsbergen)
Het stadsgezicht omvat het bij de Markt aansluitend gedeelte van de Duivenstraat met oude bebouwing aan beide zijden, de doorgang vanaf de Markt en de burgerhuizen aan de Markt links en rechts van de Duivenstraat.