Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 130010 | Landschappelijk element

Solitaire plataan Prudens Van Duyseplein

Prudens Van Duyseplein (Gent)
De solitaire plataan bevindt zich op het Prudens Van Duyseplein te Gent, een in 1883 aangelegd rondpunt waar vijf straten op uit komen. De plataan vormt een markante blikvanger en is het middelpunt van het plein.


ID: 25733 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel

Serpentstraat 20 (Gent)
De stadswoning van twee bouwlagen is afgedekt met een zadeldak, en gaat terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. De voorgevel is een bakstenen trapgevel – gebouwd ter vervanging van een oorspronkelijk houten gevel - van vier traveeën en twee bouwlagen in bak- en zandsteenbouw. De achtergevel is een bakstenen tuitgevel.


ID: 25731 | Bouwkundig element

Stadswoning

Serpentstraat 8-18 (Gent)
De stadswoning betreft een dwarshuis van twee bouwlagen afgedekt met een zadeldak, en gaat terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. Op de begane grond zijn de drie rechtertraveeën in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd tot houten winkelpui met centrale deur. De achtergevel is een puntgevel.


ID: 18680 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Coleta

Sint-Coletastraat 10 (Gent)
De Sint-Coletakerk werd in een sobere neogotische baksteenarchitectuur opgericht in 1888-1890 naar ontwerp van August Van Assche. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kerk van vijf traveeën met iets uitspringend transept en koor van twee traveeën met driezijdig sluiting, met ten zuidoosten aansluitende sacristie. In de kerk hangt een gedenkplaat ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog met uitgebreid na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.


ID: 26913 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Heilige Kruisparochie met tuin

Sint-Kruis-Winkeldorp 65 (Gent)
Pastorie daterend van circa 1860, naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Achterin gelegen pastorie in grote omwalde tuin aansluitend bij de Heilige Kruiskerk met kerkhof. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 21138 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel en Sint-Pietersschool

Sint-Kwintensberg 84 (Gent)
De voormalige Sint-Pietersschool, een kosteloze katholieke lagere jongensschool met jongenspatronaat werd in 1852 gesticht. Aan de school werd een neogotische kapel gehecht, in 1857 gerealiseerd volgens plannen van baron Jean Baptiste Bethune. Zowel door haar locatie als door het bouwtype refereert de kapel aan een veel oudere verdwenen kapel die hier omstreeks 1300 door de abt van de Sint-Pietersabdij zou zijn opgericht.


ID: 21139 | Bouwkundig element

Ensemble van neogotische burgerhuizen met schoolpoort

Sint-Kwintensberg 86-90 (Gent)
Dit ensemble van neogotische burgerhuizen dateert uit 1900. De bredere linkertravee van de bakstenen lijstgevel wordt gemarkeerd door een houten erker. De licht uitspringende rechtertravee is voorzien van drielichten boven een brede tudorboogvormige poort. Deze poort deed dienst als schoolpoort voor de voormalige Sint-Pietersschool.


ID: 301373 | Bouwkundig element

Villa Elegeert

Sint-Pietersaalststraat 175 (Gent)
Villa in cottagestijl, opgetrokken naar ontwerp van architect Jean De Smet in 1928 en gelegen in een omringende tuin, afgesloten door een art-decohek.


ID: 18692 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Buiten

Sint-Pietersaalststraat 84 (Gent)
De parochiekerk Sint-Pieters-Buiten werd opgericht in 1856 naar ontwerp van J.B. Boterdaele en tussen 1934 en 1937 uitgebreid en vernieuwd in modernistische stijl door Valentin Vaerwyck.