Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 41868 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met kerkhof

Dorpsstraat 23 (Haacht)
Groot gebouw bestaande uit een toren, drie beuken van twee traveeën, een vooruitspringend transept en een polygonaal koor, dat in het oosten uitloopt op een sacristie. Rondom de kerk ligt het ommuurd kerkhof.


ID: 41863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Craeneveld met toegangswegen

Kraneveld 1 (Haacht)
Ruime omgrachte hoeve van het gesloten type met geïsoleerd bakhuis. Bewaarde gebouwen in traditionele stijl die hoofdzakelijk dateren uit de 17de eeuw. De hoeve wordt ontsloten door een netwerk van rechte wegen en ligt in een agrarische omgeving die ongewijzigd is sinds de 18de eeuw.


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 8838 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Goriksparochie met tuin

Bruulstraat 8 (Haaltert)
Pastorie met deels ommuurde en beboomde voortuin en aansluitende achtertuin, 18de-eeuwse kern met aanpassingen uit de 19de eeuw.


ID: 301388 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood en Sint-Catharina en omgeving

Driehoekstraat 97-101 (Haaltert)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood en Sint-Catharina en omgeving met voormalige weverij en burgerhuizen.


ID: 8848 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met gekandelaarde linden

Ekentstraat (Haaltert)
De neoclassicistisch getinte devotiekapel werd in 1865 gebouwd. Twee gekandelaarde linden flankeren de kapel langs de straatzijde. Een omhaagde kapelhof omgeeft de kapel.


ID: 8917 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Ferdinand Van Hoeymissenstr. 6 (Haaltert)
Pastorie, door middel van muurankers gedateerd 1749. Oorspronkelijk een dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag, verhoogd in de 19de eeuw. Een grote tuin met typisch 19de-eeuwse druivenserre sluit aan bij de pastorie.


ID: 8903 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Heldergemstraat (Haaltert)
Inplanting aan de straat; omringend kerkhof. Eclectisch getinte kerk met neoclassicistische en neoromaanse elementen opgetrokken in 1864 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van Gent.


ID: 301023 | Landschappelijk element

Diepe Straten

Klein Herlinckhovestraat, Terlinden (Haaltert), Ruysbroeckbaan (Ninove)
Het gebied Diepe Straten te Ninove en Denderhoutem omvat enkele merkwaardige (grotendeels) holle wegen. Over de ouderdom van deze wegtracés is weinig bekend. Het is echter zeer waarschijnlijk dat hun ouderdom minstens teruggaat tot de oprichting van het Hof te Ruysbroeck in 1140 door de Sint-Corneliusabdij van Ninove.


ID: 21803 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Dorpsstraat 36 (Halen)
Neoromaanse kruisbasiliek uit de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw met afwerking van hardsteen. Centrale aanleg in de vorm van een Grieks kruis.