Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 301325 | Archeologisch geheel

Verdwenen kerk van Zelem

Kolenbergstraat, Sint-Jansbergstraat (Halen)
De site van de verdwenen kerk in Zelem bevat ondergronds nog restanten van een omgrachte vol- tot laatmiddeleeuwse parochiekerk met bijhorend kerkhof.


ID: 302683 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg met omgeving

Kolenbergstraat, Schomstraat, Sint-Jansbergstraat, Steenbergstraat (Halen)
Het voormalige kartuizerklooster van Zelem is met zijn omgeving beschermd als dorpsgezicht. Bij deze bescherming hoort ook de verderop gelegen hoeve Oude Pastorij met zijn onmiddellijke omgeving.


ID: 308985 | Landschappelijk element

Maasdalbos

Halle (Halle)
Het Maasdalbos bevindt zich ten zuiden van de dorpskern van Essenbeek, ten westen van het Hallerbos en ten noorden van het Lembeekbos. Het betreft een gevarieerd landschap, met een gemengd loofbos dat geleidelijk overgaat in een vochtige beekvallei met bronnen en rijk aan verschillende plantenassociaties in verschillende biotopen.


ID: 306592 | Bouwkundig element

Stadskern Halle

Arkenvest, Basiliekstraat, Beestenmarkt, Brusselsesteenweg, Dekenstraat, Grote Markt, Hoornstraat, Joseph Possozplein, Kardinaal Cardijnstraat, Klinkaert, Kloostergang, Korte Vest, Leeuwenstraat, Maandagmarkt, Melkstraat, Molenborre, Monseigneur Senciestraat, Nieuwstraat, Ninoofsesteenweg, Parklaan, Sint-Katharinavest, Sollenbeemd, Theodore Van Ruycheveltstraat, Vestingstraat, Volpestraat, Vuurkruisenstraat, Zwaanstraat (Halle)
De stad, met een klein centrum maar een uitgestrekt grondgebied dank zij de gehuchten, is gelegen aan de Zenne en het kanaal Brussel/Charleroi, en op de grens met de provincie Henegouwen.


ID: 302499 | Landschappelijk element

Krabbos

Drasop, Krabos (Halle)
Het Krabbos is een loofbos met enkele bronstijdgrafheuvels die er in voorkomen.


ID: 39444 | Bouwkundig element

Stadhuis Halle

Grote Markt 1 (Halle)
Het huidige gebouw werd, na brand van het vorige stadhuis in 1595, opgetrokken in 1616 in de traditionele stijl met uitgesproken renaissance-invloeden, en in 1811 onder leiding van Werry, in 1848 door Spaak en Decurte gerestaureerd.


ID: 39497 | Bouwkundig element

Hotel La Cloche

Kardinaal Cardijnstraat 5-6 (Halle)
Huis met twee bouwlagen, vier traveeën, en een zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, doch aangepast in 19de en 20ste eeuw.


ID: 39498 | Bouwkundig element

Postgebouw

Kardinaal Cardijnstraat 9 (Halle)
Ten zuidoosten van de kerk, opgetrokken in bak-, hard- en zandsteen in een neogotische stijl, daterend uit einde 19de eeuw.


ID: 308986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerksite Essenbeek met omliggend stratenpatroon

Kasteelstraat, Kleemstraat (Halle)
Het centrum van Essenbeek wordt gedomineerd door een driehoekig plein tussen kasseiwegen met centraal de parochiekerk en de pastorie. Kerk en pastorie met respectievelijk aansluitend kerkhof en pastorietuin werden als één urbanistisch geheel uitgedacht wat blijkt uit de omgevingsaanleg.


ID: 135065 | Landschappelijk geheel

Schorren van de Durme, de Bunt en monding van de Durme in de Schelde

Biezestraat, Bunt (Hamme)
Het landschappelijk geheel is gelegen op grondgebied van de gemeenten Hamme en Temse. Cultuurhistorisch gezien bestaat het uit drie deelgebieden: de voormalige polder Noubroek, de voormalige Gemene Schoren van Hamme en de schorren van Tielrode.