Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

166 resultaten


ID: 217098 | Bouwkundig element

Kapel

Pastoriestraat 2 (Deinze)
Op de afgeschuinde hoek met de Lange Akkerstraat, bevindt zich een bakstenen kapel met kruisbeeld, ingebouwd in de muur van de aanpalende woning. De locatie van het kruisbeeld stond reeds aangeduid op de topografische kaart van 1862.


ID: 41808 | Bouwkundig element

Verloren Kostmolen

Kerkstraat (Diest)
De Verloren Kostmolen, is een 19de-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaarmolen met gesloten voet. De molen werd in 1826 in Beverlo (Limburg) opgericht, maar in 1903-1904 ontmanteld en heropgebouwd in Schaffen. De windmolen staat ook bekend als de Molen van Schaffen, De Windmolen en de Molen van 't Dorp.


ID: 201398 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kind Jezus

Ketelwinning 2 (Diest)
Neogotische parochiekerk van 1922-1929 naar ontwerp van architect A. Verheyden, De plattegrond ontvouwt een driebeukige kerk met ingebouwde westpartij, een schip van vijf traveeën en een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting aan weerszijde geflankeerd door een sacristie.


ID: 216857 | Bouwkundig element

Villa

Kraaineststraat 109 (Erpe-Mere)
Villa met bijgebouw, kadastraal geregistreerd in 1898. Goed bewaard voorbeeld van een vrijstaand burgerhuis met omringende, beboomde tuin, opgetrokken in een sobere bouwstijl uit het einde van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een schilddak. De beeldbepalende inplanting buiten de dorpskern, wordt in het straatbeeld gemarkeerd door twee rode beuken aan het toegangshek.


ID: 217006 | Bouwkundig element

Postmeesterswoning

Lindenlaan 27 (Evergem)
Bescheiden burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd als huis van de postmeester met aanpalend postkantoor, in het kadaster geregistreerd in 1914, thans behorend bij de aanpalende brouwerij. Huis van drie traveeën met wisselend aantal bouwlagen, namelijk twee en één bouwlaag en rechts aanleunend travee van één bouwlaag onder afzonderlijke daken.


ID: 127437 | Bouwkundig element

Sociale huisvesting en kleuterschool

Amerikalaan (Gent)
Karakteristiek naoorlogs wijkje van 46 sociale woningen, gebouwd als zogenaamde 'paviljoenwoningen' in drie fases tijdens de vroege jaren zestig in opdracht van de stad Gent. De wijk werd volgens een bouwaanvraag van 1970 ten oosten uitgebreid met een prefab kleuterschool.


ID: 216829 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boskeetstraat 6-8, 8A (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op een met gras begroeid en beboomd erf afgesloten door een groot ijzeren inrijhek aan dito pijlers met pijnappelbekroning rechts opzij, en een gelijkaardig voetgangershekje in de as van de voordeur van het woonhuis. De hoevegebouwen, woonhuis en bedrijfsgebouw, worden geregistreerd in het kadaster in 1897.


ID: 217004 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Bosstraat 80 (Gent)
De voormalige boswachterswoning bij het kasteel Schouwbroek is gelegen aan het toegangshek en de lindedreef naar het kasteel en is kort na het kasteel gebouwd vermoedelijk onder leiding van dezelfde architect, Achille Marchand, en wordt in het kadaster geregistreerd in 1908. Het villaatje van twee bouwlagen is opgetrokken in een architectuur met reminiscenties aan de cottagestijl.


ID: 216454 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door F. Vandersmissen

Brusselsesteenweg 685 (Gent)
Villa in modernistische stijl, volgens de bouwaanvraag en de vermelding op de hekpijler gebouwd in 1936 door architect Franz Vandersmissen. De villa telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak en is opgetrokken met een parement van geelkleurig baksteenmetselwerk in combinatie met een licht uitspringende betonnen erker in sterk contrasterend kleur geschilderd.


ID: 217109 | Bouwkundig element

Woning Goethals met winkel

Hundelgemsesteenweg 220 (Gent)
Halfopen woning met winkelruimte en bureau in een brutalistische stijl, in 1968 ontworpen door het architectenbureau BARO. De bouwheer, Aimé Goethals, was zaakvoerder van de winkel Deurop, gespecialiseerd in de verkoop van binnendeuren. BARO ontwierp voor hem een woning met een toonzaal en een bureau, afgescheiden van de woongelegenheid.