Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

324 resultaten


ID: 17822 | Bouwkundig element

Heirbrugmolen met molenaarswoning

Heirbrugstraat 160-162 (Lokeren)
De Heirburgmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit het midden van de 19de eeuw, met een molenaarswoning uit dezelfde periode die begin 21ste eeuw gereconstrueerd werd.


ID: 80217 | Bouwkundig element

Leyssensmolen

Zandstraat (Lommel)
De Leyssensmolen is een houten standerdmolen die werd opgetrokken in 1797 te Olmen. In 2011-2012 werd de molen gedemonteerd en gerestaureerd, en opnieuw opgebouwd op een nieuwe locatie aan het einde van de Zandstraat.


ID: 216462 | Bouwkundig element

Windmolen 't Merelaantje

Holle Eikstraat 34 (Londerzeel)
't Merelaantje is een kleinschalige 20ste-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen op een torenkot. In 1930-1931 werd de molen in Gistel op het kasteeldomein Ter Waere gebouwd in opdracht van Alfred Ronse door molenbouwer Charles Peel. In 1973 werd de molen verplaatst naar de huidige locatie.


ID: 40101 | Bouwkundig element

Heidemolen met molenaarswoning

Molenheide 25 (Londerzeel)
De Heidemolen in Malderen is een vroeg-18de-eeuwse korenmolen, van het type houten standaard- of staakmolen met open voet. Nadat de molen in 1990 van zijn voetstuk was geblazen bij een storm, bouwde de firma Caers uit Retie in 1994-1995 de molen terug op in zijn oorspronkelijke vorm. De vroegere molenaarswoning is een L-vormig witgeschilderd en gecementeerd volume van één bouwlaag onder verspringende zadeldaken met een hoofdvolume van drie traveeën.


ID: 214000 | Bouwkundig element

Sint-Martensmolen en molenaarswoning

Broekstraat 29 (Lubbeek)
De Sint-Martensmolen of Molen Moiné, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen). De huidige molenaarswoning werd opgetrokken in 1937 naar ontwerp van architect T. Herroelen.


ID: 214008 | Bouwkundig element

Sint-Bernardusmolen

Geestbeek 9A (Lubbeek)
De Sint-Bernardusmolen, gebouwd in 1869-1870, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen).


ID: 27873 | Bouwkundig element

Tukmolen

Bossenaarstraat (Maarkedal)
De Nieuwe Bossenaarmolen, werd opgericht in 1992-1997 op de hoogte van de Bossenaar, een weinig ten noordoosten en iets lager dan de standplaats van de in 1939 verdwenen Bossenaarmolen. De voormalige Tukmolen, herbouwd in derde kwart 18de eeuw, werd overgebracht uit Impe (Lede) en gereconstrueerd onder leiding van architect R. Berteloot.


ID: 27994 | Bouwkundig element

Ter Kruissens molen

Ommegangstraat 2 (Maarkedal)
De molen Ter Kruissens is een stenen korenwindmolen en dankt haar naam aan de ligging bovenop de "Cruys bergh" of "Mons de la Cruche". Het bouwjaar van de huidige molen is onbekend. Mogelijk werd de molen kort voor 1831 heropgebouwd, wellicht ter vervanging van een houten windmolen.


ID: 27996 | Bouwkundig element

Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 28035 | Bouwkundig element

Romp van Molen Ter Slepe

Weitstraat 4A (Maarkedal)
De Ter Slepe molen was een stenen korenwindmolen van het type grondzeiler op een lage molendam. Een andere naam voor de molen was vroeger "Ten Nieuwennest". De oorspronkelijke molen, volgens kadastergegevens een houten molen, werd opgericht op het einde van de 18de eeuw en werd in de eerste helft van de negentiende eeuw vervangen door de stenen molen.