Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

324 resultaten


ID: 74522 | Bouwkundig element

Huisekoutermolen

Molenstraat (Kruisem)
De Huisekoutermolen is een houten staakmolen die in het eeuwenoude molenlandschap op de heuvelkam tussen Leie en Schelde staat. De molen, die oorspronkelijk in Waregem stond, werd in 1971 aangekocht door molenexpert Paul Bauters en nadien tussen 1972-1975 overgebracht naar Huis en maalvaardig gerestaureerd door Walter Mariman.


ID: 74525 | Bouwkundig element

Romp van de Clementsmolen

Molenstraat 39 (Kruisem)
De molenromp in rood baksteenmetselwerk is wat overblijft van de Clementsmolen, die in 1902 werd opgericht door Clement D'hondt. De stenen molen stopte met malen in 1940.


ID: 89721 | Bouwkundig element

Stokerijmolen

Brugsesteenweg (Kuurne)
De houten staakmolen Stokerijmolen op molenberg is gelegen op de wijk 't Hoge, het hoogste punt van Kuurne. In 1796 werd een molen overgebracht uit Kortrijk en heropgericht aan de Oostenrijks steenweg Kortrijk-Brugge.


ID: 54297 | Bouwkundig element

Site Aumansmolen

Brandemanstraat 24, 24A (Laarne)
Molenerf met gewitte bakstenen romp van een stenen korenwindmolen, opgericht in 1805-1806 van het type bovenkruier, nu nog met elektromechanische maalderij, met aanbouwen ten noordoosten. In de noordwesthoek van het molenerf gelegen voormalige hoeve met molenaarshuis, mogelijk in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 54299 | Bouwkundig element

Molenromp en molenaarshuis van Bautsmolen

Brandemanstraat 33 (Laarne)
Molenerf met molenromp van de Bautsmolen met voorin gelegen molenaarshuis. Voortuintje ter breedte van het huis aan de straat afgesloten door wit- en blauw geschilderd laag ijzeren hekwerk.


ID: 58133 | Bouwkundig element

Romp van Kruisenmolen

Dendermondsesteenweg 34 (Laarne)
Romp van Kruisenmolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1893.


ID: 44094 | Bouwkundig element

Steenakkermolen

O.L.Vrouwstraat (Langemark-Poelkapelle)
De Steenakkermolen, ook Dodenmolen genoemd, is een standaardmolen met open voet, en fungeert als korenwindmolen.


ID: 44122 | Bouwkundig element

Blauwe Molen met maalderij en burgerhuis

Pilkemstraat 28 (Langemark-Poelkapelle)
De Blauwe Molen, veelal ook de Beeuwsaert- of Bikschotemolen genoemd, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenmolen. De houten molen, gelegen op een molenbelt, maakt deel uit van een groter ensemble, bestaande uit een burgerhuis, een aanleunende maalderij en een dwarsschuur. Deze gebouwen dateren van de jaren 1920 en situeren zich binnen de wederopbouw van de frontstreek na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 9133 | Bouwkundig element

Molenaarswoning van de Tukmolen

Essestraat 177 (Lede)
Molenaarshuis uit de 19de eeuw met deels vernieuwde aanhorigheden, gegroepeerd rondom een rechthoekig geplaveid erf. Ten noordwesten, ijzeren inrijpoort, daarnaast molenaarshuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak.


ID: 9151 | Bouwkundig element

Fauconniersmolen

Grote Steenweg (Lede)
De Fauconniersmolen is een 19de-eeuwse maalvaardige stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen). De molen werd gebouwd in 1845 als olie- en graanwindmolen en kreeg na een brand in 1976 een geheel nieuw binnenwerk naar ontwerp van architect Fernand Weyers.