Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

324 resultaten


ID: 14980 | Bouwkundig element

De Witte Molen met molenaarswoning

Gladiolenstraat 2 (Sint-Niklaas)
De Witte Molen is een laat 17de-eeuwse achtkantige stenen korenwindmolen (oorspronkelijk oliewindmolen) van het type bovenkruier (bergmolen) met een vroeg 19de-eeuwse molenaarswoning.


ID: 72274 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Oudenaardseweg 28 (Spiere-Helkijn)
Deze met de woning aan de straat palende hoeve gaat in kern vermoedelijk terug tot de 18de eeuw. Ten oosten van de hoeve ligt de molenberg van de in 1859 verdwenen, 18de-eeuwse Moulin d'Espierres of Plaatsemolen. In de molenberg is de overwelfde doorgang naar de vroegere olieslagerij van deze staakmolen bewaard.


ID: 14233 | Bouwkundig element

Molen Van Looveren met molenaarswoning

Nieuwstraat 10, 10A (Stabroek)
De Molen Van Looveren is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen) uit 1875 met aan de straatzijde een molenaarswoning uit dezelfde periode. De stenen molenromp staat achterin op het geplaveide erf dat aan de straatzijde ommuurd is.


ID: 307125 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld op molenvoet

Tervuursesteenweg (Steenokkerzeel)
Heilig Hartbeeld, in 1931 opgericht op de teerlingen van de laatste van de vier windmolens van Perk. De beeldhouwer van het beeld is ongekend.


ID: 84273 | Bouwkundig element

Schaliënmolen

Achterheide (Tessenderlo)
De Schalienmolen, zogenaamd de "Oude Molen", gebouwd in 1830, is een gedemonteerde korenmolen, van het type bovenkruier, meer bepaald een achtkante houten bovenkruier. Deze molen is één van de drie laatste molens van dit type in ons land, naast de Toremansmolen in Arendonk en de molen van Schulen in Bokrijk.


ID: 23180 | Bouwkundig element

Site Oude Molen

Molenstraat 2 (Tessenderlo)
De Oude Molen in Tessenderlo is een korenmolen, teruggaand tot de 17de eeuw met 18de-eeuwse aanpassingen, van het type houten staak- of standaardmolen met gesloten voet. Ten noorden van de molen bevindt zich de molenaarswoning met bijgebouwen, voornamelijk stallen, met een oude inplanting, in zijn huidige voorkomen opklimmend tot het begin van de 20ste eeuw.


ID: 23188 | Bouwkundig element

Romp van Engsbergse molen

Smisstraat 10 (Tessenderlo)
De Engsbergse molen is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd in 1826, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).


ID: 86573 | Bouwkundig element

Romp van Lonckes molen

Deken Darraslaan 83 (Tielt)
Ingekorte romp van Lonckes molen, een stenen koren- olie- en schorsmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgetrokken in 1848; later ook gekend als Molen Warnez.


ID: 87140 | Bouwkundig element

Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


ID: 86904 | Bouwkundig element

Molensteen

Stedemolenstraat (Tielt)
Molensteen, opgesteld op het beboomd driehoekig grasperkje ter hoogte van het kruispunt met de Volderstraat. Opgegraven bij vernieuwing van het wegdek van de Volderstraat en hier geplaatst in 1984. Mogelijk afkomstig van de Stedemolen, voor het eerst vermeld in 1245 en gelegen op een hoogte aan het westelijke uiteinde van de Ieperstraat, de grens van Tielt-binnen.