Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

324 resultaten


ID: 89356 | Bouwkundig element

Romp van Zeldonkmolen met molenaarswoning en schuur

Blind Ezelstraat 1 (Beernem)
Romp van de Zeldonkmolen, een stenen bergmolen, die in 1871-1872 werd opgetrokken als korenwindmolen ter vervanging van een houten staakmolen. Bij de molenromp staat een molenaarswoning, opgetrokken tussen 1810 en 1829, en een dwarsschuur uit 1862.


ID: 89193 | Bouwkundig element

Romp van Plaatsmolen

Bruggestraat 77A (Beernem)
Ingekorte romp van de Plaetsmolen, ook gekend als de Molen van Praet of Huddersmolen. Deze stenen beltmolen uit 1868 is opgetrokken om graan te malen ter vervanging van een houten staakmolen. In 1889 werd er ook een stoommachine in gebruik genomen.


ID: 41481 | Bouwkundig element

Romp van Torenmolen

Molenweg (Begijnendijk)
De Torenmolen van Betekom, opklimmend tot de 16de eeuw, is een bewaarde molenromp (ruïne) van een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler, die op zijn beurt teruggaat op een 14de-eeuwse torenmolen. 


ID: 200110 | Bouwkundig element

Puttenbergmolen en molenaarswoning

Pater Damiaanstraat 1-5, 3A (Begijnendijk)
De Puttenbergmolen, opgericht in 1847, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen) met kettingkruiwerk. Voor de Eerste Wereldoorlog werd de molen verbouwd tot een mechanische maalderij. Ten oosten van de molen staat een vierkante bakstenen schoorsteen en ten zuidoosten de 19de-eeuwse molenaarswoning.


ID: 83791 | Bouwkundig element

Romp van Bosmolen

Bloemendael (Bever)
De Bosmolen (molen Denutte), gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw, is een bewaarde doch sterk vervallen molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler.


ID: 38909 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerij-distilleerderij Rigaux met tuin

Plaats 9, 9A, 9C (Bever)
Voormalige brouwerij-distilleerderij Rigaux opgericht in 1789. In zijn huidige toestand omvat het complex aan de ene zijde van de straat vervallen industriegebouwen, een resterende romp van een windmolen, en een ruim landhuis met tuin; aan de overkant een U-vormige aanhorigheid. De tuin bij het landhuis is opgevat als een landschappelijk herenboerenparkje van circa 1 hectare, aangelegd vanaf het einde van de 19de eeuw en gekenmerkt door een open ruimte met vijvertje, omgeven door hoogstammige bomen en een rondpad.


ID: 17242 | Bouwkundig element

Scheldemolen

Scheldemolenstraat 6 (Beveren)
De Scheldemolen of Molen van Doel is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) met kettingkruiwerk uit 1834.


ID: 17184 | Bouwkundig element

Molen Van Hove

Vesten 68 (Beveren)
De Molen Van Hove of de Nieuwe Molen is een uit 1822 daterende stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), ingeplant op een achterin gelegen landbouwerf. Eind 18de eeuw werd op deze locatie al een Hollandse graanwindmolen opgetrokken, een achtkantige bovenkruier met een houten bovenbouw op een stenen staketsel, die vervolgens in 1822 door molenaar A.M. Thys omgebouwd werd tot de huidige stenen stellingmolen in opdracht van de familie Verhaegen.


ID: 70757 | Bouwkundig element

Sevensmolen en molenaarswoning

Molenstraat 34 (Bocholt)
De Sevensmolen, gebouwd in 1891, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier en de enige grondzeiler in Limburg. Bijhorende molenaarswoning, opgevat als een vrijstaande dorpswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met een decoratief uitgewerkte voorgevel.


ID: 12529 | Bouwkundig element

Windmolen Steenen Molen

Konijnenbergstraat 2 (Boechout)
De Steenen Molen is een intact bewaarde stenen olie- en korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen) uit 1782, gelegen in landbouwgebied en in de as van de Konijnenbergstraat en het kasteel Hof van Boechout.