Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

125 resultaten


ID: 133235 | Landschappelijk element

Berceau bij Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
In het noordelijk deel van het kasteelpark, aansluitend bij de dorpskom van Meeswijk, is er een berceau van circa 150 meter lang. In oorsprong aanpalend gelegen bij de moestuinen van het kasteel, nu zijn er voetbalpleinen aangelegd. De berceau werden aangelegd voor de bewoners van het kasteel, die er lommerrijk, volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met haagbeuk en wordt goed onderhouden door jaarlijks scheren en door het inboeten van de vrijgekomen gaten. De stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.


ID: 133236 | Landschappelijk element

Drie opgaande eiken bij berceau Vilain XIIII

Dreef, Genootstraat (Maasmechelen)
Drie mooi ontwikkelde opgaande eiken staan in een grasland aan de zuidkant bij de berceau van het kasteeldomein Vilain XIIII. Deze beeldbepalende bomen hebben stamomtrekken van 460, 422 en 394 cm.


ID: 133237 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Kasteel Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
De toegangsdreef tot het kasteeldomein Vilain XIII verbindt tevens de dorpskommen van Leut en Meeswijk. De dreef van opgaande eiken is in het plantseizoen 2013-2014 op drie bomen na vervangen. De drie enorme eiken die als relict zijn bewaard worden beschreven onder ID 3238, 3239 en 3240.


ID: 133238 | Landschappelijk element

Oude opgaande eik in dreef Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
In de nieuw aangeplante eikendreef zijn drie oude opgaande eiken als relict behouden. De eik in het begin van de dreef, bij de pastorie van Leut heeft een stamomtrek van 436 mc en behoort hierdoor tot de dikste eiken van Vlaanderen


ID: 133239 | Landschappelijk element

Oude opgaande eik in dreef Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
In de nieuw aangeplante eikendreef zijn drie oude opgaande eiken als relict behouden. De eik in het begin van de dreef, bij de pastorie van Leut heeft een stamomtrek van 452 cm en behoort hierdoor tot de dikste eiken van Vlaanderen.


ID: 133240 | Landschappelijk element

Oude opgaande eik in dreef Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
In de nieuw aangeplante eikendreef zijn drie oude opgaande eiken als relict behouden. De eik in de dreef, dichtst bij Meeswijk gelegen, heeft een stamomtrek van 332 cm.


ID: 133241 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus bij kerkhof en pastorie van Leut

Dreef (Maasmechelen)
Aan de kant van het kerkplein staat bij het hekwerk van het kerkhof een beeldbepalende taxus. Het is een op stamgezette struik met een stamomtrek van 138 cm. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt gezet.


ID: 133242 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden als gerechtsbomen

Dreef, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
Het is een zéér oud gebruik om op het dorpsplein onder lindebomen samen te komen. Van de drie bomen weten we dat ze hier de plek markeren waar tot 1795 recht werd gesproken. Bij de linden stond ook de publieke waterpomp. De lindes hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter en zijn mogelijks al de zoveelste generatie van bomen op deze plek.


ID: 133243 | Landschappelijk element

Bomencirkel van opgaande linden bij Kasteel Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
Ten noordoosten van het kasteel, rond een heuvel bij de historische omgrachting, staat er een bomencirkel van opgaande lindes.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.