Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 300647 | Bouwkundig element

Woning Bowin

Overmeersstraat 16 (Gent)
Villa in naoorlogs modernisme, naar ontwerp van architect Frans Mostmans uit 1976, in opdracht van F. Bowin en kadastraal geregistreerd in 1977. Het nu witgeschilderde volume met brutalistische inslag van twee bouwlagen onder plat en deels afgeschuind dak is ingeplant op een trapeziumvormig, omhaagd bouwperceel.


ID: 300607 | Bouwkundig element

Bungalow ontworpen door L. Janssens

Overmeersstraat 21 (Gent)
Opvallende woning ontworpen door architect Lode Janssens, volgens een bouwaanvraag van 1976 in opdracht van Van de Steen-Heremans. Eenlaagse villa met een heel individueel karakter, aanleunend bij het brutalisme door het gebruik van zichtbare grijze betonstenen.


ID: 307170 | Bouwkundig element

Woning Vergote

Pacificatielaan 97 (Gent)
In 1985 ontwierp architect Jean Van den Bogaerde een woning in opdracht van het echtpaar Jozef Vergote - De Sutter. Het hoofdvolume van deze halfopen woning heeft een lessenaarsdak waarvan de schuine lijn verdergezet wordt in de terrasmuur langs de straat. Het parement bestaat uit witgeschilderde baksteen op een plint van blauwe hardsteen.


ID: 307185 | Bouwkundig element

Architectenwoning Dirk Defraeije

Patijntjestraat 137-139 (Gent)
De woning die architect Dirk Defraeije midden jaren 1980 voor zichzelf ontwierp, in samenwerking met Koen van de vreken, sluit aan bij de zoektocht naar een nieuwe eenvoud maar bevat ook nog enkele postmoderne referenties.


ID: 307558 | Bouwkundig element

Woning De Boel

Patijntjestraat 171 (Gent)
Gezinswoning uit 1987 voor de familie De Boel naar ontwerp van Architecten Werk Groep met ontwerpers Bob Van Reeth, Marc Van Bortel, Mica Frank en Geert Driesen. Driegevelwoning van twee bouwlagen met een lage plint in blauwe hardsteen en halfsteens licht roodbruin baksteenmetselwerk onder een ontdubbeld zinken zadeldak.


ID: 301742 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door E. Buyse

Paul van Tieghemlaan 24 (Gent)
Alleenstaande eengezinswoning, aanleunend bij de expo-stijl, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1963 naar ontwerp van architect-decorateur Emil Buyse in opdracht van Roger Geirnaert. Kenmerkende split-levelwoning met inwendig drie niveaus onder opvallende, uitkragende vlinderdaken, afgelijnd door witte houten kroonlijsten.


ID: 307207 | Bouwkundig element

Telefooncentrale van 1950

Peerstraat 32 (Gent)
Begin jaren vijftig liet de Regie van Telegraaf en Telefoon een automatische telefooncentrale bouwen in de Peerstraat naar ontwerp van ingenieur-architect W. Smets. Net zoals andere telefooncentrales uit de jaren 1940 sluiten de gevels van dit gebouw nog sterk aan op tendensen uit het interbellum en meer bepaald op de zakelijke baksteenarchitectuur uit die periode.


ID: 300654 | Bouwkundig element

Architectenwoning Jos Van Driessche

Pieter Pauwel Rubenslaan 18, 18A (Gent)
De architectenwoning van Jos Van Driessche uit 1974 heeft een hoge architecturale waarde. Het exterieur met zijn bijzondere materialiteit, in harmonie met en innig verweven met de tuin en de bijzondere ruimtewerking in het interieur getuigen van een architecturale maturiteit, een beheerst werken met harmonieuze verhoudingen en een doorleefd toepassen van de architecturale principes uit de voorgaande fase van zijn werk.


ID: 301747 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door D. Laethem

Pinksterbloemstraat 42 (Gent)
Moderne eenlaagse villa ontworpen door architect Daan Laethem, volgens een bouwaanvraag van 1971 in opdracht van Jan Ghysbrechts. Witgeschilderde baksteenbouw gemarkeerd door een opvallende, strakke luifel met een vierkante lichtopening, en schouwvolumes met betonnen schouwkop.


ID: 25631 | Bouwkundig element

Hoekhuis met trapgevel

Plotersgracht 30 (Gent)
Hoekhuis in traditionele bak- en zandsteenbouw met twee bouwlagen en drie traveeën brede voorgevel met trapgevel met 7 trappen en topstuk, opklimmend tot de 16de eeuw. Zijgevel van drie traveeën en voorzien van een gevelniskapel. Twee later aangebouwde traveeën werden naar ontwerp van Monique Stoop uit 1980 vervangen door een nieuwbouwinvulling in postmodernistische stijl.