Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 300767 | Bouwkundig element

Villa Van Wynsberghe

Geo Verbancklaan 1 (Gent)
Architect Van Mossevelde ontwierp volgens een bouwaanvraag van 1974 op een ruim, zuidelijk georiënteerd perceel in een residentiële verkaveling een woning voor de familie Van Wijnsberghe in een innoverende laatmodernistische stijl met brutalistische elementen. De villa werd opgetrokken in bruin-zandkleurige baksteen in halfsteens verband onder plat dak. Kenmerkend in het werk van architect Van Mossevelde is het gesloten, vrij monolithische karakter aan de buitenzijde van de villa.


ID: 306719 | Bouwkundig element

Woning Cools-Vlaminck

Goedlevenstraat 136 (Gent)
Martin Holtzer ontwierp deze modernistische gezinswoning met brutalistische elementen in halfopen bebouwing voor de familie Cools-Vlaminck in 1978. De woning is opgevat als een speels, onregelmatig volume met geometrische in- en uitsprongen en is uitgevoerd in baksteenmetselwerk met accenten in ruw zichtbeton.


ID: 307149 | Bouwkundig element

Hotel van Novotel

Goudenleeuwplein 5, Stadhuissteeg 3-5 (Gent)
Tussen 1985 en 1987 trok Novotel een hotel op in het historische centrum van Gent naar ontwerp van Studiebureau Arrow van Willy Verstraete.


ID: 306486 | Bouwkundig element

Provinciehuis

Gouvernementstraat 1, Henegouwenstraat 48, Jodenstraat 1 (Gent)
Het provinciehuis is een van na de Tweede Wereldoorlog daterende wederopbouw in een modern classicistische baksteenarchitectuur, met invloeden van zowel de neotraditionele stijl, als de art deco, naar ontwerp van architecten Valentin Vaerwyck en Jean Hebbelinck.


ID: 24741 | Bouwkundig element

Administratiegebouw van de provincie

Gouvernementstraat 22-24 (Gent)
Van 1968 tot 1971 realiseerde het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen een nieuw gebouw op de hoek van de Oranjeberg en de Gouvernementstraat naar ontwerp van Francis Serck en Groep Planning met Jan Tanghe. Het kan stilistisch getypeerd worden als brutalistische integratiearchitectuur.


ID: 18295 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Filature du Nord, later rijkswachtkazerne

Groendreef 181 (Gent)
Aan de Groendreef werd in 1870 het textielbedrijf "Filature du Nord" opgericht, later "Linière du Canal" en "La nouvelle linière du Canal" waarvoor architect Ferdinand Dierkens in 1924 de gebouwen ontwierp. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze site omgevormd tot rijkswachtkazerne. Hiervoor realiseerde men in de jaren 1970-1980 enkele uitbreidingen waaronder een hoogbouw met architectonisch beton naar ontwerp van Albert E. Preys.


ID: 300656 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning naar ontwerp van W. Temmerman

Groenewandeling 89-91 (Gent)
Dubbelwoning in modernistische stijl met elementen uit het brutalisme, volgens bouwaanvragen van 1974 naar een ontwerp van architect Willy Temmerman. De rechter woning werd gebouwd als eigen woning voor de architect. Asymmetrische dubbelwoning in bruine Scheldesteen in halfsteens metselverband onder plat dak.


ID: 307180 | Bouwkundig element

Residentie Britannia

Groot-Brittanniëlaan 51-115 (Gent)
Residentie Britannia is een modernistische woontoren op Y-vormig grondplan die begin jaren vijftig werd opgetrokken naar plannen van ingenieur-architect Rik Van de Sompel, als eerste naoorlogs hoogbouwproject van Gent.


ID: 306755 | Bouwkundig element

Don Boscocollege Zwijnaarde

Grotesteenweg-Noord 113-115 (Gent)
Groots opgezet naoorlogs schoolcomplex met leslokalen, internaat, sportzaal en dienstgebouwen in functionalistische, modernistische stijl naar ontwerp van Adrien Bressers, waarvan de bebouwing werd vergund in 1961 en 1963.


ID: 301701 | Bouwkundig element

Woning De Maeyer

Guldenroedestraat 13 (Gent)
Bungalow, volgens bouwaanvraag van januari 1961 ontworpen door de Gentse architect Rob Kesteleyn voor de heer en mevrouw De Maeyer-Verdegem. De combinatie van het materiaalgebruik, de volumewerking, de vlinderdaken en de expressieve details die de gevels verlevendigen, maken het pand tot een voor het Gentse eerder zeldzame getuige van de expostijl.