Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

83 resultaten


ID: 307664 | Landschappelijk element

Kasseiweg Rotweg

Rotweg (Hoegaarden)
De Rotweg is een kasseiweg in Tiense kwartsiet die van bij het kruispunt met oorspronkelijk zeven wegen tussen de uitgestrekte akkers loopt tot op het plateau. De weg maakt deel uit van een historisch netwerk van vaak holle wegen die de uitgestrekte akkers ten noorden van Meldert ontsluiten.


ID: 307655 | Landschappelijk element

Kasseiweg Walestraat

Walestraat (Hoegaarden)
Het centrale deel van de Walestraat is gekasseid in Tiense kwartsiet in onregelmatig verband. De kasseiweg heeft een licht bolrond profiel en loopt tussen boordstenen van Petit Granit en Tiense kwartsiet. Waar de weg dieper is ingesneden, zijn er steile taluds met hakhout van onder andere es. De weg vormde de hoofdverbinding tussen Hoegaarden en Melin die het natuurlijke reliëf volgt en was deel van een dicht netwerk van holle wegen die de kouters doorkruisen.


ID: 306998 | Landschappelijk element

Kasseiweg

Rumsdorp (Landen)
Tussen de Landenstraat en de Tiensestraat loopt tussen de akkers een kasseiweg in het verlengde van de Pitsaerlaan. De weg is aan de Landenstraat deels ingesneden tussen groene bermen met vlier en kornoelje. Het vervolg van de weg biedt open zichten op de uitgestrekte akkers rondom. De kasseiweg heeft een halfrond profiel en is gelegd in Tiense kwartsiet in halfsteensverband met boordstenen langs weerszijden. De weg maakt deel uit van het netwerk van veldwegen tussen Rumsdorp, Overwinden en Neerwinden zoals wordt weergegeven op de 18de-eeuwse kaarten van Villaret en de Ferraris.


ID: 307687 | Landschappelijk element

Kasseiweg Cl. Gregoirestraat

Cl. Gregoirestraat (Landen)
De kasseiweg kruist de Molenbeek en loopt naar het zuiden richting de 18de-eeuwse Hoeve Janshoven. De Clément Grégoirestraat loopt tussen de akkers en werd vernoemd naar de herenboer die zich hier vestigde in 1857. De kasseiweg is aangelegd in regelmatige porfier kasseien in halfsteensverband met wat bijmenging van Tiense kwartsiet. De kasseiweg is een van de vele wegen die samenkwamen bij de hoeve Janshoven en die de hoeve verbinden met de omliggende centra zoals Walsbets, Velem en Wamont.


ID: 308393 | Landschappelijk element

Kasseiweg Walsbetsestraat

Walsbetsestraat (Landen)
De Walsbetsestraat is een kasseiweg met gemengde samenstelling die van Waasmont naar Walsbets loopt. Een zijweg genaamd het Ridderspad is eveneens gekasseid. De weg maakt deel uit van een historisch netwerk aan parallelle wegen die de akkers doorkruisen tussen Waasmont en Walsbets. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de weg ter hoogte van de kruising met de spoorlijn en op de grens van de gemeenten Waasmont en Walsbets gewijzigd en met een kleine bocht omgeleid.


ID: 307673 | Landschappelijk element

Kasseiweg Getestraat

Neerlinter (Linter)
De Getestraat is een 350m lange kasseiweg in hoofdzakelijk porfier, occasioneel afgewisseld met strookjes Tiense kwartsiet. Voor 1886 kreeg dit tracé een verharding in kasseien, wat vrij vroeg is voor een buurtweg die naar een vallei leidde.


ID: 307684 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Negenbunderweg-Bonastraat-Groeneweg

Bonastraat, Negenbunderweg (Linter)
De Negenbunderweg vormt samen met de Bonastraat en de Groeneweg een geheel van 20ste-eeuwse kasseiwegen in Wommersom. Vooral de Negenbunderweg heeft historische waarde omdat hij een onderdeel is van de historische route tussen Tienen en Zoutleeuw over het interfluvium tussen de Grote en de kleine Gete. De Bonastraat en Groenweg takken daar op aan.


ID: 307688 | Landschappelijk element

Kapellekensboom

Bonastraat (Linter)
Aan het kruispunt van de Bonastraat met de Negenbunderweg staat de Kapellekensboom, een paardenkastanjeboom met staakkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Verlossing. De paardenkastanje vervangt de originele Italiaanse populier, die in 1972 door een storm omver waaide.


ID: 307674 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Braambeekstraat en Keizerrijkweg

Braambeekstraat, Keizerrijkweg (Linter)
De Keizerrijkweg en de Braambeekstraat in Neerlinter zijn vrij recent verharde lokale landbouwwegen vanuit de Kasteelstraat naar de achterliggende akkers. Tot diep in de 20ste eeuw was de Keizerrijkweg een voetweg die deel uitmaakte van een netwerk van smalle paden in het agrarisch gebied rond het gehucht Heide. Tussen 1886 en 1932 is het tracé van de Braambeekstraat aangelegd, eerst als aarden weg, tussen 1958 en 1976 verhard.


ID: 307671 | Landschappelijk element

Losweg Hokstraat

Hokstraat (Linter)
De Hokstraat is een weg door de Getevallei, waarvan het deel aansluitend op de Grote Gete op een merkwaardige manier verhard is: niet met traditionele kasseien, maar met tegels in blauwe hardsteen, waarschijnlijk recuperatiemateriaal.