Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

83 resultaten


ID: 307672 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kwadehaag

Kwadehaagweg (Linter)
De Kwadehaag is een 130m lange kasseistrook in porfier gemengd met Tiense kwartsiet en afgeboord in langwerpige tegels van blauwe hardsteen. Het gebruik van tegels als boordstenen is ongewoon, behalve in Linter waar nog enkele buurtwegen met dat materiaal werden verhard.


ID: 307670 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Viskotstraat-Viskotweg-Narbunderweg

Viskotstraat (Linter)
Deze kasseiwegen zijn een samenvoeging van drie buurtwegen, waaronder 1° de Viskotstraat (buurtweg nr. 15) die vrij homogeen in Tiense kwarsiet is gelegd, 2° de Viskotweg en 3° de Narbunderweg.


ID: 307888 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Zavelstraat-Steenrotsstraat

Steenrotsstraat (Lubbeek)
De Zavelstraat in Pellenberg is een gekasseide, holle weg, waarbij onder andere het streekeigen materiaal kassei van Tiense kwartsiet maar ook van porfier en grès werd gebruikt. In het verlengde ligt de gekasseide Steenrotsstraat. Het tracé van beide wegen loopt verder door, maar dat is niet verder in streekeigen materiaal uitgevoerd.


ID: 307692 | Landschappelijk element

Kasseiweg Aststraat-Astveld

Aststraat, Astveld (Tienen)
Kasseiweg in Tiense kwartsiet en porfier ter hoogte van het ommuurde kasteel van Ast. Porfier overweegt als wegverharding. Op de topografische kaart van 1893 staat de weg ingekleurd als een buurtweg met kassei, in 1866 nog niet.


ID: 307691 | Landschappelijk element

Kasseiweg Baroniestraat

Baroniestraat (Tienen)
De huidige Baroniestraat is een samenvoeging van twee stukken buurtweg, namelijk de Tiensebaan (buurtweg nr. 8 of Langestraat in 1841) en de Baroniestraat (buurtweg nr. 1 of ‘chemin des Wallons’). In 1866 al behoorden beide buurtwegen tot een gekasseide verbindingsweg tussen Outgaarden-Goetsenhoven en Meer.


ID: 308008 | Landschappelijk element

Kasseiweg Billighoutstraat

Billighoutstraat (Tienen)
De Billighoutstraat loopt in het noorden van het gehucht Breisem en leidt naar de gelijknamige vierkantshoeve uit de 18de eeuw. De kasseiweg bestaat uit porfier en Tiense kwartsiet en heeft deels het karakter van een holle weg. De toegangsweg tot de hoeve dateert uit eind 18de of begin 19de eeuw en vervangt de oorspronkelijke toegang ten zuidwesten van de hoeve.


ID: 308009 | Landschappelijk element

Kasseiweg Denneboomweg

Denneboomweg (Tienen)
De Denneboomweg is een landbouwweg die dwars over de kouter van Vissenaken loopt. De weg is gekasseid met porfier en Tiense kwartsiet inclusief de boordstenen. Voorbij de picknickbank is de kasseiweg heraangelegd in Tiense kwartsiet met hergebruik van de oorspronkelijke kasseien. De originele boordstenen zijn vervangen door langsstroken in beton. De Denneboomweg is een exploitatieweg die werd aangelegd in de 19de eeuw in functie van de ontsluiting van de uitgestrekte akkers tussen Vissenaken en Breisem.


ID: 307689 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Konijnenbergstraat, Druivenweg en Motstraat

Druivenweg, Motstraat (Tienen)
Deze cluster bestaat uit drie aansluitende wegen in de dorpskern van Goetsenhoven: Konijnenbergstraat, Druivenweg en Motstraat. Twee van deze wegen zijn hoofdzakelijk met kasseien van Tiense kwartsiet verhard. Kenmerkend voor Goetsenhoven zijn de brede kasseiwegen, met betonnen langsstroken afgeboord.


ID: 307660 | Landschappelijk element

Kasseiweg Engelbeekstraat

Engelbeekstraat (Tienen)
De Engelbeekstraat is een kasseiweg in Tiense kwartsiet die uitkomt bij een kleine kruispuntkapel in het dorp van Oorbeek. Het traject vormde een doorsteek tussen twee hoofdwegen, namelijk de vroegere Dorpsstraat en de verbindingsweg tussen Tienen en Waver. Vermoedelijk betrof het oorspronkelijk een onverharde voetweg die naarmate het verkeer toenam in de 19de eeuw werd gekasseid in functie van een beter rijcomfort.


ID: 307201 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellindes

Engelbeekstraat zonder nummer (Tienen)
Bij de splitsing van de Begijnenstraat met de Engelbeekstraat staat op een eilandje midden in de weg een kleine kapel. De kapel is toegankelijk via een betegeld paadje en wordt geflankeerd door twee opgaande lindes. De bomen bieden schaduw voor de bezoekers van de kapel waar bij de jaarlijkse Sint-Jorisprocessie voor het eerst de zegen wordt gegeven.