Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 70126 | Bouwkundig element

Gedenkteken Genie 2de Legerafdeling

2de Genielaan (Lo-Reninge)
Gedenkteken ter herinnering aan de doden van de Genie van de 2de Legerafdeling naar ontwerp van architect O. De Leener.


ID: 70192 | Bouwkundig element

Barak, mogelijk militaire keuken

Burgweg 57 (Lo-Reninge)
Voormalige barak, deed mogelijk dienst als militaire keuken van het Belgische leger in het onbezette gebied gedurende de Eerste Wereldoorlog. Laag roodbakstenen gebouw onder zadeldak (bitumen). Verbouwing (nieuwe steen) aan de gang. Voor een historische situering van de militaire keukens in het kantonnement Lo-Pollinkhove wordt verwezen naar de keuken onder Romanestraat nummer 5 en Romanestraat zonder nummer.


ID: 308410 | Bouwkundig element

Militaire keuken Belgisch leger

Collaertshillestraat 2 (Lo-Reninge)
Militaire keuken, gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog door Belgische troepen.


ID: 70256 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor militaire en burgerlijke doden

Dorpplaats (Lo-Reninge)
Hardstenen gedenkzuil met kruis en gedrapeerde lijkwade voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Aan de voet, rustende leeuw die het wapenschild van Reninge vasthoudt. 


ID: 70157 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 5

Drie Grachten (Lo-Reninge)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


ID: 70156 | Bouwkundig element

Herberg De Drie Grachten met gedenkplaat

Drie Grachten 1 (Lo-Reninge)
Wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920. Aan de straat, eenvoudig huis van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Achtergelegen lage stallen en nutsgebouwen. Zowel de naam van de herberg als de in 1951 aangebrachte gedenkplaat verwijzen naar de strategische waarde van de brug van de Drie Grachten en naar het heldhaftig gedrag van de 'onbekende Zouaaf'.


ID: 70201 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Groenendijkstraat (Lo-Reninge)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken door geallieerde eenheden. Vermoedelijk werd de constructie opgetrokken door Belgische of Franse troepen, en was ze bedoeld als opslagplaats.


ID: 213425 | Bouwkundig element

Geallieerde bakstenen militaire post

Groenestraat 9 (Lo-Reninge)
Het huis van de hoeve Groenestraat nummer 9 is gedeeltelijk gebouwd op een betonnen constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Eén van de bakstenen bijgebouwen van de hoeve stamt mogelijks ook uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213564 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Groenestraat 9 (Lo-Reninge)
Het huis van de hoeve Groenestraat nummer 9 is gedeeltelijk gebouwd op een betonnen constructie. Eén van de bakstenen bijgebouwen van de hoeve stamt mogelijks ook uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 70267 | Bouwkundig element

Opgeheven Belgische militaire begraafplaats

Hoflandstraat (Lo-Reninge)
Opgeheven Belgische militaire begraafplaats. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, doch de definitieve aanleg dateert pas van 1920. Omstreeks 1968 werd de begraafplaats ontruimd. Aan de straatzijde, roodbakstenen muurtje geritmeerd met bakstenen pijlers en ijzeren hekwerk. Links, gesloten roodbakstenen wachtpaviljoentje onder plat dak met siermetselwerk in dambordpatroon.