Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 213301 | Bouwkundig element

Gedenkteken Luitenant-Generaal Dossin

Sint-Jorisplein (Nieuwpoort)
Gedenkteken opgericht voor luitenant-generaal Dossin en zijn rol tijdens de Slag aan de IJzer, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 16653 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris

Sint-Jorisplein 37 (Nieuwpoort)
Tweebeukig neogotisch bedehuis naar ontwerp van architect G. Hendrickx van 1922, opgericht 700 meter westwaarts, naar verluidt als kopij van de in 1914-1918 vernielde kerk, teruggaand op eenbeukig gotisch kerkje met westtoren, waaraan later aan noordzijde een Onze-Lieve-Vrouwekapel was toegevoegd. Verankerd gebouw van gele baksteen aansluitend bij historiserende wederopbouwarchitectuur zie herhaling van tuitgevels met muurvlechtingen; leien bedakingen.


ID: 126656 | Bouwkundig element

Sluizencomplex De Ganzenpoot met oorlogsgedenktekens

Sluizen (Nieuwpoort)
Sluizencomplex uit 1876-78, aangelegd ter hoogte van Nieuwpoort-Stad. Na de Eerste Wereldoorlog, oprichting in de nabijheid van het sluizencomplex van een reeks gedenktekens ter nagedachtenis van de gesneuvelden en de rol van militaire eenheden of personen.


ID: 213243 | Bouwkundig element

Naamsteen Onderwaterzetting

Sluizen (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de onderwaterzetting van de IJzervlakte vanaf 29 oktober 1914, vanaf het verlaat van de Noordvaart. De naamsteen werd hier in 1985 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen. Vrijstaande gedenksteen, bestaande uit een rechthoekige sokkel uit gewapend beton, die vooraan driehoekig uitloopt. Een grote ruitvormige gedenksteen uit witte natuursteen is schuin tegen de sokkel bevestigd.


ID: 213291 | Bouwkundig element

Gedenkzuil 81ste Franse infanteriedivisie

Sluizen (Nieuwpoort)
Oorlogsgedenkteken voor de Franse '81e Division d'Infanterie Territoriale' en haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd onthuld op 7 oktober 1928.


ID: 213296 | Bouwkundig element

IJzergedenkteken

Sluizen (Nieuwpoort)
Het IJzergedenkteken van kunstenaar Pieter Braecke, geboren in Nieuwpoort, moest in het eeuwfeestjaar 1930 België voorstellen: een vrouw afgewend van de invaller uit het oosten, de kroon beschermend in de handen.


ID: 302115 | Bouwkundig element

Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers

Sluizen (Nieuwpoort)
Gedenksteen met bronzen gedenkplaat ter herinnering aan de locatie van de schuilplaats van de sluiswachters van de 'Compagnie Sapeurs-Pontonniers' te Nieuwpoort, onthuld in 1957..


ID: 307704 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post Ferme Popoff

Victorlaan (Nieuwpoort)
Geallieerde bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken nabij de hoeve Ferme Popoff. Het betreft een halfcilindervormige bunker, die de vorm aanneemt van een zogenaamde elephant shelter.


ID: 307705 | Bouwkundig element

Geallieerde mitrailleurpost Boyau couvert de l'Espérance

Victorlaan (Nieuwpoort)
Geallieerde mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog. De bovengrondse militaire constructie is opgetrokken aan de hand van gegoten beton.


ID: 213293 | Bouwkundig element

Nieuport Memorial

Westendelaan (Nieuwpoort)
Brits oorlogsgedenkteken voor vermiste militairen uit de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken, vervaardigd uit Euville-steen, werd ontworpen door W.B. Binnie met beeldhouwwerk van C.S. Jagger en onthuld op 23 juni 1928, in aanwezigheid van generaal Mac Donogh en eerste minister H. Jaspar.