Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 31044 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Talbot House met tuin

Gasthuisstraat 43 (Poperinge)
Herenhuis met second-empire-inslag, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Vanaf eind 1915 fungeerde het huis als soldatenclub opgericht door de Britse aalmoezeniers Neville Talbot en P.B. Clayton, en genoemd naar de jong gesneuvelde broer van de eerstgenoemde. Na de Eerste Wereldoorlog groeide deze uit tot de internationale Toc H-beweging, met als sleutelwaarden pluralisme, verdraagzaamheid en wederzijds respect. Beboomde tuin.


ID: 31181 | Bouwkundig element

Hopmagazijn en Concert Hall Talbot House

Gasthuisstraat 47, Pottestraat 5-7 (Poperinge)
Voormalig hopmagazijn uit de 19de eeuw, dat hoorde bij Talbot House en tijdens de Eerste Wereldoorlog deels werd omgebouwd tot Concert Hall. Grosso modo L-vormig, bakstenen gebouw met haaks linker gedeelte met de ast, van één travee en twee en een halve bouwlaag onder schilddak en rechter gedeelte van twee bouwlagen onder onderbroken zadeldak, met respectievelijk van links naar rechts: stapel- en weeggebouw van vier traveeën en lagere bijbouw van twee traveeën.


ID: 201452 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken en gedenkplaten

Grote Markt (Poperinge)
Het standbeeld ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden van Poperinge uit de Eerste Wereldoorlog staat op de Grote Markt van Poperinge, naast huisnummer 8. Aan de zijgevel van dit huis hangen vier gedenkplaten die bij het standbeeld horen. Het standbeeld is het werk van beeldhouwer F. Gysen en wederopbouwarchitect J. Coomans en werd onthuld in 1926.


ID: 31050 | Bouwkundig element

Stadhuis van Poperinge

Grote Markt 1 (Poperinge)
Stadhuis uit 1912, opgetrokken op de plaats van het gesloopte 'Groot Sint-Joris' uit de 18de eeuw. Neogotisch eenheidsontwerp van architect J. Coomans uit Ieper, bestaande uit een stadhuis met slank belfort en postgebouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de site gebruikt voor de opsluiting en executie van militairen.


ID: 31395 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Haringeplein (Poperinge)
Laatgotische hallenkerk met romaanse kruisingstoren, gelegen in de bocht van het Haringeplein-Haringestraat, in het midden van een omringend kerkhof. Tegen de voorgevel van de kerk worden de militaire doden van Haringe herdacht op een gedenkplaat.


ID: 200954 | Bouwkundig element

Nine Elms British Cemetery

Helleketelweg (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Het betreft een ommuurde begraafplaats met een poortgebouw, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en rijen witte grafstenen, getooid met struikenrijen, bloemenperken en opgaande bomen.


ID: 213572 | Bouwkundig element

Amerikaanse mitrailleurpost

Helleketelweg 15 (Poperinge)
Amerikaanse mitrailleurpost uit twee bouwlagen, in 1918 ingebouwd in een bestaand wagenhuis van een hoeve.


ID: 31377 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met brouwerij

Heuvellandseweg 1, Reningelstplein 6 (Poperinge)
Schuin tegenover de kerk gelegen herenhuis met achterliggend voormalig brouwerij- en mouterijcomplex. Familiebedrijf gesticht in de 18de eeuw en in werking tot april 1963, dat heden gedeeltelijk gebruikt wordt als drankopslagplaats. Links van de toegang: kapelletje voor O.-L.-Vrouw van Vrede.


ID: 213303 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire doden en grafstenen

Kapellestraat (Poperinge)
Dertien heldehuldezerken en één andere grafsteen, opgesteld rond de gedenkzuil voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog, op het oude kerkhof van de Sint-Janskerk.


ID: 213637 | Bouwkundig element

Nieuwe begraafplaats Sint-Jan-ter-Biezen

Kapellestraat (Poperinge)
Op de nieuwe begraafplaats van Sint-Jan Ter Biezen, langs de Kapellestraat, zijn een Britse grafsteen en twee heldenhuldezerkjes terug te vinden, te midden van de andere graven.