Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 300990 | Bouwkundig element

Duitse bunker 'Stützpunkt Gustav' met open gevechtsstellingen

Zeedijk (Damme)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken tegen een dijk in de Spermaliepolder als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 300991 | Bouwkundig element

Duits manschappenverblijfplaats 'Stutzpunkt Gustav'

Zeedijk 4 (Damme)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs Zeedijk ten westen van Zeepolder en Spermaliepolder als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 216992 | Bouwkundig element

Particuliere bunker

Grotestraat 156 (De Haan)
Ten zuiden van hoeve ligt een betonnen bunker, naar verluidt door de bewoners zelf opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 308487 | Bouwkundig element

Duitse radarstelling in steunpunt Blücher III

Wenduinesteenweg (De Haan)
Duitse radarstelling uit de Tweede Wereldoorlog met bewaarde militaire infrastructuur, waaronder bunkers, opgericht in het steunpunt Blücher III. Na de oorlog fungeerde de site als communicatiecentrum voor de Belgische Zeemacht, wat leidde tot nieuwe infrastructuur en aanpassingen aan de bestaande.


ID: 125502 | Bouwkundig element

Domein Cabour

Cabourweg, Maerestraat, Moeresteenweg 139-141, Veldstraat, Woestijnstraat (De Panne)
Het domein Cabour omvat goed bewaarde relicten van de verdedigingsstructuren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog evenals de goed bewaarde relicten van het militair hospitaal en van de eerste militaire waterwinning in het gebied aangelegd door het Belgisch leger in 1917. Het gebied herbergt tevens nog goed herkenbare relicten van het in 1908 opgerichte kasteeldomein Cabour.


ID: 215693 | Bouwkundig element

Militaire post voormalige spoorlijn 76

Cappoenstraat (De Panne)
Militaire constructie, wellicht tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken net naast en dus hoogstwaarschijnlijk in functie van de nu verdwenen spoorlijn 76.


ID: 16268 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorpsstraat 3_2 (De Panne)
Bedehuis met omringend kerkhof, aan de Stationsstraat begrensd door een muur met hek. Neogotische hallenkerk naar ontwerp van architect P. Buyck van 1855 met deels romaanse, deels gotische toren en transept daterend uit een belangrijke bouwfase in de 13de eeuw. Verankerde gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen in transept, onder leien bedekkingen. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste westtoren met aanleunende kruisbeuken, een driebeukig schip van vijf traveeën met rechte sluiting van zijkoren en een hoofdkoor van een rechte travee met driezijdige sluiting; aanleunende sacristie en stookplaats. Het kerkhof bewaart een collectie graftekens uit de periode van de Eerste Wereldoorlog tot de late jaren 1970. In de kerk en op het kerkhof oorlogsgedenktekens en graven van militairen.


ID: 306840 | Bouwkundig element

Militaire constructies Duinhoek

Duinhoekstraat 66, 70-72, 76 (De Panne)
Militaire constructies uit de Tweede Wereldoorlog ter hoogte van het gehucht Duinhoek/De Leugenaar, ten noorden/noordwesten van Adinkerke, ten zuiden van De Panne, op twee kilometer van de kustlijn verwijderd.


ID: 200970 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Adinkerke met Brits ereperk

Heldenweg (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf eind september 1914, als uitbreiding van het bestaande kerkhof van Adinkerke. De begraafplaats omvat ook een Brits militair ereperk. De gebogen voormuur is uitgewerkt in de vorm van een arcade met gekoppelde rondboogopeningen op hardstenen deelzuiltjes, met centraal een hogere toegangspoort onder puntgevel met tweeledig smeedijzeren hekken. De graven zijn doorgaans in dubbele rijen aangelegd.


ID: 213255 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Heldenweg (De Panne)
Oorlogsgedenkteken met beeld van Octave Rotsaert voor de militaire doden van Adinkerke en Veurne-Bewesterpoort. Het gedenkteken werd onthuld in 1922. Na de Tweede Wereldoorlog werden nieuwe namen van oorlogsslachtoffers toegevoegd.