Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 41181 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus

G. Vandenheuvelstr. 2 (Herselt)
Georiënteerde, eclectische kerk met sobere laat-classicistische inslag, gelegen op de kruising van vier gemeentelijke hoofdwegen.


ID: 201017 | Bouwkundig element

Locre No.10 Cemetery

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met Britse en Duitse doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen tussen Loker en Dranouter. De ommuurde begraafplaats met L-vormig grondplan, een smeedijzeren toegangshekken en een 'Cross of Sacrifice' werd ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het geheel wordt getooid met struiken, bloemperken en opgaande bomen.


ID: 201453 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 7

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 7, een Frans model, wil de plaats markeren tot waar de Duitsers tijdens hun Lente-Offensief (voorjaar 1918) gevorderd waren.


ID: 213259 | Bouwkundig element

Standbeeld burgerlijke en militaire doden

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Dranouter. Het standbeeld van Antoon Van Parys werd opgericht op initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.) en onthuld op 25 mei 1924.


ID: 213262 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen van Loker, van de hand van A. Derudder uit Komen. Het gedenkteken is er gekomen op initiatief van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders) en werd onthuld op 24 april 1927.


ID: 213328 | Bouwkundig element

Loker Churchyard

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Loker Churchyard omvat twee Britse militaire ereperken met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De perken bevinden zich elk aan een zijde van de kerk.


ID: 300530 | Landschappelijk element

Opgaande eik als herdenkingsboom voor slachtoffer oorlogsmunitie

Dikkebusstraat, Lampernissestraat (Heuvelland)
Opgaande zomereik aangeplant op een akker, op de plaats waar een landbouwer omkwam ten gevolge van de ontploffing van oorlogsmunitie. Op de plaats van zijn overlijden werd door zijn weduwe de volgende lente een eik geplant.


ID: 32675 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Dikkebusstraat 133 (Heuvelland)
Georiënteerde kerk middenin kerkhof met onder meer Brits militair kerkhof Locre Churchyard. Neogotische, driebeukige hallenkerk met westtoren, naar ontwerp van architect A. Dumont van 1922, ter vervanging van het in 1917-1918 vernield bedehuis; gekopieerd naar de oorspronkelijke laat-gotische hallenkerk met westtoren uit de 15de eeuw, afgebrand in 1794, en nadien herbouwd.


ID: 84642 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Voormalige kapel, sinds 1923 parochiekerk alwaar de Heilige Blasius vereerd wordt. Eenvoudige, georiënteerde zaalkerk gelegen aan de Ieperstraat. Ten westen, grasplein met centraal kerkpad afgezoomd met linden. 15de-eeuws bedehuis verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; enkele muurpartijen in koor en transept bleven bewaard. Wederopbouw naar ontwerp van de architecten G. Veraart en E. Richir (Brussel) van 1921.


ID: 213268 | Bouwkundig element

Gedenksteen burgerlijke en militaire doden

Dorpsstraat (Heuvelland)
Oorlogsgedenkteken, na de Eerste Wereldoorlog opgericht ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden. Dit gedenkteken, een initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.) en gerealiseerd door Demeyer-Verlinde uit Waasten, werd onthuld op 20 juni 1926.