Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

730 resultaten


ID: 301912 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde in stadstuin

Aalst (Aalst)
Zéér mooi ontwikkelde zilverlinde in de stadstuin horende bij een herenhuis. Het is een zilverlinde (Tilia tomentosa ‘Pendula’) met hangende twijgen en lange bladstelen. Hij heeft een zware stamomtrek van 419 cm, een totale hoogte van 33 meter en een kruindoormeter van 22 meter.


ID: 301846 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom bij gewezen moestuin

Nieuwerkerken (Aalst)
Op een perceel dat vroeger dienst deed als moestuin staat achteraan een mooi ontwikkelde opgaande es. De boom werd er geplant als hoekboom.


ID: 130406 | Landschappelijk element

Moerascipres Osbroekpark

Alfons Van de Maelestraat 96 (Aalst)
Aan de rand van een laag gelegen vijvertje in het Osbroekpark staat een zwaar ontwikkelde moerascipres. Met zijn stamomtrek van 569 cm (2015) wordt hij bij de dikste moerascipressen van België gerekend.


ID: 308039 | Landschappelijk element

Geknotte populier als hoekboom

Borreput 10 (Aalst)
De geknotte Canadapopulier staat in de zuidoostelijke perceelshoek van een perceel horende bij een tuin. De boom is al lange tijd niet meer geknot. Het is waarschijnlijk een Populus canadensis (x) Marilandica. Het perceel waar de boom op staat, grenst hier aan de in het midden van de 20ste eeuw verdwenen voetweg 'sentier nr. 100' die een bocht van 45 graden maakt.


ID: 308036 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zwarte populier als hoekboom

Bremtstraat 133 (Aalst)
De gekandelaarde zwarte populier staat in de noordwestelijke perceelshoek van een smalle tuin. De zwarte populier heeft spiraalvormig ingeplante gesteltakken waarop periodiek geknot werd. Deze zeer specifieke kandelabervorm is zeer zeldzaam.


ID: 304271 | Landschappelijk element

Leilindenrijen en geschoren taxusbollen bij Sint-Jobkapel

Frans Roucelstraat, Kwalestraat, Sint Jobstraat (Aalst)
De kapelhof bij de Sint-Jobkapel herbergt een traditioneel aangelegde en onderhouden beplanting, bestaande uit een lijnaanplantingen met 27 leilindes en een onderbegroeiïng met 29 geschoren taxusbollen.


ID: 302586 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Gijzegem-Dorp (Aalst)
Ten noordwesten van de kerk staat op het kerkhof de vredesboom die in 1919, bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd geplant. Het is een zilverlinde met een stamomtrek van 321 cm (2016). Op het moment van de inventarisatie werd vastgesteld dat de kruin op een hoogte van 3 meter hoog was afgebroken. De resterende stam loopt opnieuw uit en heeft mogelijks nog voldoende kracht om het verdere bestaan van de vredesboom te verzekeren.


ID: 305231 | Landschappelijk element

Etagelinde als hoekboom

Overbroekstraat, Vondelbeekstraat (Aalst)
Bij een wegsplitsing, in de scherpe hoek van een belendend perceel, werd een zomerlinde geplant als hoekboom. De lindeboom is opvallend gesnoeid en heeft een kuipvormige etage en een bolvormige eindknot boven op de stam. De boom werd aan de straatzijde voorzien van een boomkapel en werd aan de achterzijde vernageld. De boom cumuleert hier de functies van kapelboom en tevens ook als fetisjboom of meer specifiek als spijkerboom.


ID: 301414 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Papestraat 2 (Aalst)
Monumentale bruine beuk als overblijfsel uit de inmiddels verkavelde tuin, oorspronkelijk horende bij het hoekhuis, Tolstraat 10.


ID: 308037 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van haagbeuk en meidoorn

St. Rochusstraat (Aalst)
De haag van zware voormalig geschoren haagbeuk en meidoorn staat langs een historische voetweg. De voormalige scheerhaag omzoomt een oud grasland. Langs de oostzijde staan de zwaarste exemplaren. In het noordelijk deel vooral meidoorn, zuidelijker vooral haagbeuk.