Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

730 resultaten


ID: 132583 | Landschappelijk element

Gemengde dreef met opgaande bomen

Branstsedreef (Bornem)
Van aan de begraafplaats van Branst tot aan het kruispunt met de Sint-Amandsesteenweg loopt over ca 1 km een dreef van opgaande bomen. De gemengde dreef bestaat deels uit plataan en esdoorn maar met inboeting van Amerikaanse eik en eik.


ID: 132528 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Briel, Molenstraat (Bornem)
Ter hoogte van Briel ligt een schorrengebied dat oorspronkelijk ingericht werd voor de wijmen- of wissenteelt. De schorren zijn hier nog steeds in exploitatie als hakhoutperceel.


ID: 132616 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met okkernoot

Briel (Bornem)
Waar de Scheldedijk overgaat in het lager gelegen Briel wordt de weg over een korte afstand langs weerszijden begrensd door een rij geschrankte okkernoten. Het aanplanten van notelaars op en in de buurt van de dijk is een oud gebruik dat hier opnieuw werd geïntroduceerd.


ID: 132617 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering bij hoogstamboomgaard

Briel 10 (Bornem)
Een langgerekte hoogstamboomgaard wordt langs de straatzijde afgesloten door een gemengde haag van meidoorn, hazelaar en haagliguster. De haag was bedoeld om het grazend vee binnen de boomgaard te houden.


ID: 132618 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Briel 10 (Bornem)
Langs de Briel en grenzend aan een vijver ligt een langgerekte hoogstamboomgaard. De boomgaard telt appelbomen en notelaars en is langs de straatzijde afgesloten door een meidoornhaag.


ID: 132526 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Dijkstraat, Scheldestraat (Bornem)
Ter hoogte van Scheldestraat ligt op de Scheldeoever een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 132608 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van zomereik

Heuvelstraat (Bornem)
Op het snijpunt van twee onverharde wegels staat in de hoek van een bosje een hakhoutstoof van zomereik. De stoof bestaat uit zes dikke stammen als resultaat van het periodiek afzetten van de boom ter hoogte van het maaiveld.


ID: 132609 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van zomereik als hoekboom

Heuvelstraat (Bornem)
In de uiterste punt van een driehoekig perceeltje bos staat op het kruispunt van twee onverharde wegen een uitgegroeide hakhoutstoof van zomereik. De stoof telt negen stammen (en een verdwenen exemplaar) waarvan de dikste stamomtrek 160 cm bedraagt.


ID: 132611 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering

Heuvelstraat (Bornem)
Langs een weiland en tegen een rij knotwilgen is een haag van meidoorn aangeplant als veekering. De oorspronkelijke haag is reeds sterk uitgegroeid, enkel het westelijke deel wordt nog als haag beheerd.


ID: 133034 | Landschappelijk element

Kapellinde

Jozef Van Herbruggenstraat (Bornem)
Tegen de dijk van het zeekanaal Brussel-Schelde werd een Onze-Lieve-Vrouwkapel 'Stella Maris' met glazen voorbouw opgericht. Volgens aloude traditie werd bij de kapel een kapelboom aangeplant. De opgaande winterlinde staat in een hoek van het kapelhof tegen de geschoren haagbeukhaag die het geheel begrenst.