Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

226 resultaten


ID: 47861 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nieuwstraat 27 (Lebbeke)
Herenhuis met bijhorende stallen, gebouwd in 1878 door de gemeente ontvanger van Wieze Emile Wagon. Huis met opvallende ligging in straatbocht tegenover het kasteeldomein van Wieze en half omringd door voor- en zijtuin afgesloten door haag en met laag ijzeren toegangshek aan dito pijlertjes tegenover de voordeur.


ID: 47862 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nieuwstraat 29 (Lebbeke)
Dorpshuis van één bouwlaag onder een nieuw, pannen zadeldak, naar verluidt voorheen een tweegezinswoning en een voormalig cafeetje. Lage woning van vier traveeën minstens opklimmend tot midden 19de eeuw maar mogelijk teruggaand op ouder huis.


ID: 47863 | Bouwkundig element

Villa De Olmen

Nieuwstraat 83 (Lebbeke)
De riante villa De Olmen, gebouwd in 1926 naar ontwerp van Carlos Malfait, is in de regio van Dendermonde een zeldzaam voorbeeld van landhuisarchitectuur representatief voor het interbellum: naar stijl zijn elementen verenigd van de pittoreske cottagebouw van de art deco met een sobere decoratieve baksteenarchitectuur.


ID: 47864 | Bouwkundig element

Kapel van het Heilig Hart

Olmendreef (Lebbeke)
Voormalige wijkkapel in begin jaren 1920 gebouwd door de brouwersfamilie Callebaut, uit dank omdat hun fabrieksgebouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog niet vernield werden.


ID: 47748 | Bouwkundig element

Processiehuis

Onze-Lieve-Vrouwstraat (Lebbeke)
Neogotisch gebouw met voorpuntgevel aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat en zijgevel uitziend op het hofje van Zeven Weeën, gebouwd door de gemeente in 1901 als berging voor het processiemateriaal.


ID: 47747 | Bouwkundig element

Congregatiezaal en onderpastorie

Onze-Lieve-Vrouwstraat 1 (Lebbeke)
Opmerkelijk neogotisch gebouw dat met zijn voortrapgevel uitzag op het kerkhof. De ruime bakstenen constructie werd gebouwd in 1880 door de kerkfabriek van Lebbeke als privé-school op de plaats van een in 1858 gebouwd zondagsschooltje. De aanpalende woning in de Onze-Lieve-Vrouwstraat 3 fungeerde oorspronkelijk als onderpastorie.


ID: 47750 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Onze-Lieve-Vrouwstraat 22 (Lebbeke)
Typische rijwoning uit het interbellum met drie bouwlagen en plat dak, volgens het kadasterarchief opgericht in 1934 bij de aanleg van het nieuwe straatgedeelte.


ID: 47749 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Onze-Lieve-Vrouwstraat 36 (Lebbeke)
Rijwoning met twee bouwlagen en overstekend plat dak naar ontwerp van architect Paul De Mol van 1949.


ID: 47751 | Bouwkundig element

Heilige Kruiskapel

Opwijksestraat (Lebbeke)
Neogotische kapel van één travee met driezijdige sluiting onder leien zadeldak, opgetrokken uit baksteen met sobere verwerking van arduin voor plint, dekstenen en bekronend kruis.


ID: 47752 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Opwijksestraat 93 (Lebbeke)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens het kadasterarchief volledig herbouwd in 1922 op de plaats van een vroegere woning, vernield in de Eerste Wereldoorlog.