Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

309 resultaten


ID: 84990 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten hemel opgenomen

Liefkenshoek 22 (Wetteren)
Modern kerkgebouw uit 1982 naar ontwerp van architect Eugène De Witte uit Wetteren. Betonnen gebouw onder plat dak met losstaande open klokkentoren en losstaand ijzeren kruis voor de kerk. Uitgebouwd inkomportaal aan de zuidzijde. Aangeplant voorplein met gestileerd beeldhouwwerk van Daniel Maes, gedateerd 1988.


ID: 206836 | Bouwkundig element

Cortenshof

Loweestraat 82 (Wetteren)
Bakstenen hoevecomplex van het gesloten type met in hoogte verspringende volumes onder zadeldaken, deels teruggaand op een semigesloten hoeve met min of meer U-vormige aanleg minstens sinds het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 84992 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Wetteren

Markt 1 (Wetteren)
Het voorontwerp voor het gemeentehuis en vredegerecht is van de Gentse architect Ferdinand De Noyette. Door zijn overlijden kort nadien diende zijn broer, architect Modeste De Noyette, de definitieve plannen in. In 1873 was het bouwwerk klaar. Het gemeentehuis met duidelijk stedelijke allure werd gerealiseerd in een classiciserende eclectische stijl met voornamelijk neobarokke elementen en een opmerkelijk neoclassicistisch interieur.


ID: 84991 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Markt 1000 (Wetteren)
Nieuwe kerk van 1967 naar ontwerp van Louis Minard. Driebeukige basilicale kerk in eclectische stijl met een lengte van acht traveeën, uitlopend op een ronde apsis. De westtoren met vierkant grondplan is de module voor de kerk. De bakstenen kerk wordt geaccentueerd met een plint, raamomlijstingen en monelen in hardsteen en zandstenen hoek- en raamblokken.


ID: 84999 | Bouwkundig element

Dekenij en tuin

Markt 18 (Wetteren)
De huidige achterin gelegen dekenij, met classicistisch voorkomen is ingeplant op een historische site waar volgens de literatuur reeds in de 17de eeuw een pastorie was. Het bestaande gebouw klimt in kern zeker op tot de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie werd gedurende de 19de eeuw op verschillende tijdstippen verhoogd, vergroot en verbouwd. Door de aanleg van een tuin, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw, verkreeg men een fraai ingekleed zicht op de Scheldevallei.


ID: 84993 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 2, 2A (Wetteren)
Onderkelderd burgerhuis van tweeënhalve bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak in neoclassicistische stijl, volgens kadaster en cartografisch materiaal in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Linkerzijgevel herbouwd circa 1871 gelijktijdig met de bouw van het gemeentehuis ernaast.


ID: 85001 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 29 (Wetteren)
Burgerhuis van drie traveeën in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 19de eeuw. Het vormt qua bouwvolume een geheel met nummer 30.


ID: 84994 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen

Markt 3-4 (Wetteren)
Ensemble van twee burgerhuizen, aanvankelijk gebouwd als twee afzonderlijke woningen, volgens kadaster en iconografisch materiaal in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 85002 | Bouwkundig element

Woon- en winkelhuis

Markt 30 (Wetteren)
Huidige woning opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl met verschillende handelszaken op de gelijkvloerse verdieping. Beeldbepalend hoekpand van acht traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd kunstleien zadeldak.


ID: 84995 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 5 (Wetteren)
Onderkelderd burgerhuis van vier traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak. Voorgevel volgens bouwplan van 1829 door weduwe Emanuel Bové verbouwd tot woning met huidige gevelindeling. Circa 1910 tabaksfabriek in kelder en op gelijkvloerse verdieping.