Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 48082 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsestraat 4 (Dendermonde)
Voormalige woning Cambier; eind 19de- of begin 20ste-eeuws burgerhuis in de rij, ingeplant in het smalste gedeelte van de straat vlakbij de Vlasmarkt. Samen met aanpalend pand nummer 6 één van de weinige woningen in de straat die gespaard gebleven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Verzorgde eclectische lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak.


ID: 48093 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsestraat 40 (Dendermonde)
Stijlvol burgerhuis, rechts grenzend aan de toegang tot het Sint-Alexiusbegijnhof. Enkelhuis uit het interbellum, gerealiseerd naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere. Eclectisch gebouw met asymmetrisch gevelontwerp, opgetrokken in verzorgd uitgewerkte materialen, zeer typerend voor én getuigend van het vakmanschap van de bouwmeester.


ID: 48094 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Brusselsestraat 44-46 (Dendermonde)
Imposant ensemble van twee burgerhuizen uit het interbellum, naar ontwerp van architect E. Couck van 1922. Stijlvol geheel van drie bouwlagen en respectievelijk vier en twee traveeën met zadeldak, stilistisch geïnspireerd op de voornamere 19de-eeuwse burger- en herenhuizen.


ID: 48095 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Brusselsestraat 48 (Dendermonde)
Burgerhuis met winkel, van drie traveeën en evenveel bouwlagen uit het interbellum, opgetrokken volgens bouwplan van 1922 naar ontwerp van architect De Coene en gerealiseerd in een eclectische stijl met invloeden uit de art nouveau.


ID: 48083 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsestraat 6 (Dendermonde)
Burgerhuis, opgericht door apotheker E. Paréja op het einde van de 19de eeuw. Evenals nummer 4, één van de weinige tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaarde gebouwen. Ruime woning van drie bouwlagen en drie traveeën met zadeldak, in eclectische stijl.


ID: 48096 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsestraat 62 (Dendermonde)
Burgerhuis in de rij ingeplant tegenover de Sint-Gillis-Binnenkerk, gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Verdin. Hoog gebouw van drie bouwlagen en twee traveeën onder een geknikt leien zadeldak opengewerkt met een dakvenster. Fraai gevelontwerp in een typische eclectische stijl, veelvuldig voorkomend in de Dendermondse wederopbouwarchitectuur.


ID: 48097 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Brusselsestraat 66 (Dendermonde)
Burgerhuis met winkel, volgens jaartal op console gebouwd in 1921 naar ontwerp van architect Van der Cruyssen. Smal gebouw van slechts één travee breed en drie bouwlagen hoog, tegenover de Sint-Gillis-Binnenkerk. Sobere maar verzorgde eclectische realisatie in baksteenmetselwerk met natuurstenen vensteromlijstingen en banden versierd met florale motieven.


ID: 48850 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gillis-Binnenparochie met tuin

Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat. Huidige pastorie in 1852 naar ontwerp van stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neoclassicistische stijl opgetrokken. Asymmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De tuin werd wellicht bij de bouw van de pastorie in landschappelijke stijl aangelegd.


ID: 48098 | Bouwkundig element

Herenhuis

Brusselsestraat 69 (Dendermonde)
Monumentaal herenhuis uit het interbellum dat de hele straathoek Brusselsestraat en Heldenplein markeert, opgetrokken naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck in 1921. Dubbelhuis in eclectische stijl van twee + één + vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen. Afgeronde hoektravee bepaald door een hoger oplopende halfgebogen erker onder een koepel uitgewerkt als een soort belvedère.


ID: 48099 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsestraat 71 (Dendermonde)
Burgerhuis heropgebouwd tijdens het interbellum naar bouwplan van architect F. Van Severen van 1923, bestaande uit drie traveeën en drie bouwlagen en uitgevoerd in een eclectische stijl met neoclassicistische invloeden en strak gevelontwerp.