Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 48239 | Bouwkundig element

Zwijveke-abdij

Nijverheidsstraat 1-5 (Dendermonde)
Overblijvende gebouwen van de Zwijvekeabdij en monumentale ingangspoort. Resterende dienstgebouwen daterend uit de 17de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw en bestaande uit twee haakse vleugels. Zuidwestelijke vleugel met zuilengalerij van negen traveeën onder mansardedak met vier houten dakkapellen, uit 1690. Open zuilengalerij met negen gedrukte rondbogen en tien Toscaanse zuilen in hardsteen. Toegangspoort van 1755 in rococostijl, oorspronkelijk deel uit makend van een groter poortgebouw, gelegen op de westelijke gracht.


ID: 48237 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nijverheidsstraat 28 (Dendermonde)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Smalle lijstgevel met breed dakvenster voorzien van puntgevel boven de venstertravee. Voorgevel van baksteen, op plint van blauwe hardsteen.


ID: 48238 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Nijverheidsstraat 38-42 (Dendermonde)
Ensemble van arbeiderswoningen in eenheidsbebouwing, volgens repeterend schema gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rijhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak.


ID: 48240 | Bouwkundig element

Infanteriekazerne met oefenterrein

Noordlaan 21 (Dendermonde)
Het plan voor een grote bomvrije kazerne dateert van 1827. De werken naar ontwerp van de Nederlandse kapitein - ingenieur Cornelis Alewijn waren voltooid op 27 augustus 1830. Het hoofdgebouw van de infanterie- en artilleriekazerne is twee bouwlagen hoog en telt veertien traveeën. Na de Tweede Wereldoorlog werd de bedekking met aarde verwijderd en vervangen door een reeks lage daken. De gebouwen aan de zuidelijke afsluitingsmuur dateren uit de Belgische periode, eind 19de eeuw, en waren bestemd voor de onderofficieren van de artillerie en de infanterie.


ID: 48357 | Bouwkundig element

Kerk Sint-Jozef Arbeider

Ommegancklaan 135 (Dendermonde)
Hulpkerk voor de wijk 't Keur, gebouwd in 1967-1970 naar ontwerp van architecten Antoine Maes en Herman Haché. Zaalkerk met parement van bruine baksteen, op betonnen plint met kiezels, afgedekt met zadeldak. Campanile met drie klokken, vlakke afdekking en kruisbekroning.


ID: 48241 | Bouwkundig element

Standbeeld Pieter Jan De Smet

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein (Dendermonde)
Standbeeld van beeldhouwer Charles Auguste Fraikin, opgericht in 1878 als aandenken voor pater Pieter-Jan De Smet die al tijdens zijn leven erkenning kreeg voor zijn missiewerk bij de Indianen in de Verenigde Staten en door de Amerikaanse regering belast werd met vredesopdrachten. In 1982 viel het beeld van zijn sokkel en bleek het onherstelbaar beschadigd. Er werd een getrouwe kopie gemaakt in polyester door Michel Peleman, naar de originele maquette uit het Fraikinmuseum in Herentals.


ID: 48249 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1, 1B (Dendermonde)
Imposante gotische collegiale kerk ingeplant te midden van het huidige Onze Lieve Vrouwkerkplein ten noorden van de Kerkstraat, tot 1784 omgeven door het kerkhof. Nu is de kerk grotendeels omgeven door een lage haag en enkele bomen en struiken. Op de plaats van het kerkhof aan de zuid- en westkant is een parkje aangelegd. De complexe bouwgeschiedenis van de kerk sluit nauw aan bij de geschiedenis van de stad Dendermonde.


ID: 48244 | Bouwkundig element

Hoekhuis met café

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 27 (Dendermonde)
Hoekhuis voorheen café, opgetrokken naar een ontwerp van 1920 als herbouw van een woonhuis en café van toenmalig Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere.


ID: 48245 | Bouwkundig element

Herenhuis

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 28-30 (Dendermonde)
Vrij monumentaal rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder plat dak met eclectisch getinte voorgevel met opvallend symmetrische opstand. Vermoedelijk werd het huis gebouwd volgens plan van 1920 van architect H. Coen. Het Bestuur der gebouwen voor regie der domeinen liet er verbouwing- en verwarmingswerken uitvoeren, waarschijnlijk naar ontwerp van 1953 van architect C. Moens. Rechts bij de pui aansluitende lage aanbouw met drie vensters bekroond door een gebogen fronton.


ID: 48246 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Kastanje

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 31 (Dendermonde)
Burgerhuis, gedateerd 1932 boven voordeur, overeenstemmend met de datum van bouwplan opgemaakt in opdracht van J. Van Wesemael. Rijhuis van twee bouwlagen en twee traveeën, onder pseudomansardedak met kunstleien, voorzien van een brede en een smalle rechthoekige dakkapel.