Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 48612 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Oudegemse baan (Dendermonde)
Pseudobasilicale kerk opgetrokken uit zandsteen. De oudste delen van de kerk, kruisingstoren en deel van koor, klimmen vermoedelijk op tot de tweede helft van de 13de eeuw, meermaals vergroot. Driebeukig schip van vijf traveeën, uitspringend transept met ongelijke transeptarmen van één travee, driebeukig, vlak afgesloten koor en aangebouwde sacristie en berging aan de noordzijde, in de oksel van zuidbeuk en transeptarm, aangebouwd portaal.


ID: 48665 | Bouwkundig element

Interbellumwoning met winkel

Oudegemse baan 102 (Dendermonde)
Half vrijstaand woon-/ winkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in kunstleien, uit 1937. Hoger opgetrokken rechtertravee met bijkomend drielicht onder platte bedaking. Centraal in de tweede bouwlaag situeert zich een asymmetrisch vormgegeven balkon voorzien van een buisleuning en links geflankeerd door een vooruitspringend verticaal element.


ID: 48666 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oudegemse baan 107 (Dendermonde)
Breedhuis uit 1928 van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in kunstleien en in 1934 vergroot.


ID: 48667 | Bouwkundig element

Villa

Oudegemse baan 111 (Dendermonde)
Charmante villa met eclectische inslag, in 1908 gebouwd. Schuin op de weg georiënteerde villa in tuin, bestaande uit drie/ twee traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak. Kleurrijke gevel uit rode baksteen met knipvoegen en accenten in witgeglazuurde stenen.


ID: 48668 | Bouwkundig element

Villa

Oudegemse baan 119 (Dendermonde)
Villa uit 1942, volgens kadastergegevens gebouwd in opdracht van molenaars Odilon Abbeloos-Delattin en Franciscus Abbeloos-Vermeiren, de directeurs van de achtergelegen Molens Abbeloos langs de Jef Scheirsstraat. Vrijstaande woning in tuin, door een laag muurtje afgesloten van de straat. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 48657 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Oudegemse baan 16 (Dendermonde)
Hoekhuis, gebouwd in 1925 en ingeplant in de straatbocht op de hoek met de Varenbergstraat. Woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen, met bakstenen gevel geritmeerd door een vooruitspringend middenrisaliet en hoeklisenen.


ID: 48654 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Oudegem

Oudegemse baan 2 (Dendermonde)
Gemeentehuis van totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap.


ID: 48658 | Bouwkundig element

Villa

Oudegemse baan 24 (Dendermonde)
Dieper gelegen villa uit 1932 in beboomde tuin, toegankelijk via een sierlijke smeedijzeren poort tussen bakstenen pijlers, met een aansluitend decoratief hek op laag muurtje, voorzien van signeringsplaatje De Grez/ smederij/ Aalst. Dubbelhuis van drie traveeën en één hoge bouwlaag onder leien bedaking met windvaan. Eclectisch getint bijgebouw ten zuiden op L-vormige plattegrond, naar verluidt verbouwing van midden 19de-eeuws koetshuis.


ID: 48655 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oudegemse baan 3 (Dendermonde)
Breedhuis uit 1936 van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak met twee dakkapellen. Oranjerode bakstenen lijstgevel met benadrukte centrale travee gevat tussen lisenen, gekenmerkt door een driezijdige erker in de tweede bouwlaag onder bekronend balkon.


ID: 48656 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Oudegemse baan 4 (Dendermonde)
In 1843 door winkelier Constantin Grijsolle heropgebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Voorheen naar verluidt ook afspanning. Breedhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Ontpleisterde roodbakstenen lijstgevel met een in de jaren 1950 aangepaste en verhoogde bovenverdieping. Nieuwe deur gevat in een fraaie classicistische omlijsting voorzien van pilasters en kroonlijst, met een tussendorpel waarin jaartalinscriptie 1843.