Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 48290 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Vlasmarkt 8 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd als handels- en woonhuis naar ontwerp van 1922 van architect Alexis Sterck. Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel bekleed met witte faiencesteen en met verwerking van blauwe hardsteen.


ID: 48500 | Bouwkundig element

Wegkapel

Vlassenbroek (Dendermonde)
Landelijk gelegen wegkapel, schuin ingeplant tegenover nummer 16, volgens opschrift gevelsteen gebouwd in 1858 door pastoor P.J. De Saedeleer. Volgens archieffoto voorheen eenvoudiger, gewitte baksteenbouw voorzien van gedrukte spitsboogvormige deuropening onder dito nis in stomp puntgeveltje.


ID: 48501 | Bouwkundig element

Veldkruis

Vlassenbroek (Dendermonde)
Veldkruis, vermoedelijk daterend uit de jaren 1950, naar verluidt opgericht in opdracht van pastoor V. Stuyver. Betonnen T-vormig kruis met Christusbeeld.


ID: 48509 | Bouwkundig element

Pomp aan kerkplein

Vlassenbroek (Dendermonde)
Publieke pomp ingeplant aan het kerkpleintje van Vlassenbroek, voor de parochiekerk Sint-Gertrudis. Vierzijdige hardstenen armwaterpomp met afgeschuinde hoeken op geprofileerde sokkel en geprofileerde bekroning met lijstwerk voorzien van bolornament.


ID: 48510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof. Het kerkhof is omhaagd en is afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De kerkhofbeplanting omvat onder meer vier taxussen op stam en een geschoren afsluitingshaag met topiary van taxus. Het kerkje klimt in kern vermoedelijk op tot de 11de of 12de eeuw. Uit die periode dateert het deel van het romaanse koor opgetrokken in breuksteen. De in Lediaanse zandsteen uitgevoerde kruisbeuken dateren vermoedelijk uit de 14de of 15de eeuw.


ID: 48505 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlassenbroek 129-131 (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen ingeplant naast de Scheldedijk nabij de dorpskerk van Vlassenbroek. Schuin ten opzichte van straat ingeplant vrijstaand huis al aangegeven op het primitief kadasterplan van 1816. Aan de straat op het voorerf ingeplant bakhuisje van het samengestelde type. Op het achtererf, wagenhuis in gewitte baksteenbouw met pannen zadeldak.


ID: 48506 | Bouwkundig element

Vrije Kleuterschool Vlassenbroek

Vlassenbroek 188 (Dendermonde)
Schooltje bestaand uit een speelplaats, klaslokaal, kolenhok en stalletje, opgericht in 1911 door toenmalig pastoor Karel Taracola tegenover de dorpskerk van Vlassenbroek. Eénlaags bakstenen klasgebouw van drie traveeën onder zadeldak. Rechterzijde van de speelplaats met overdekte speelgalerij onder lessenaarsdak.


ID: 48856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Vlassenbroek 192 (Dendermonde)
De vrijstaande pastorie van Vlassenbroek ligt ten noordoosten van de kerk. Ze bevindt iets van de straat verwijderd en heeft een met hekwerk afgesloten ommuurde voortuin en open achtertuin. De pastorie was oorspronkelijk een gebouw van slechts één bouwlaag met een mansardedak dat minstens tot 1775 opklimt. Na de aankoop in 1876 werd het met een bovenverdieping verhoogd en voorzien van een uniforme bepleisterde voorgevel.


ID: 48507 | Bouwkundig element

Hoeve

Vlassenbroek 232 (Dendermonde)
Hoeve, gelegen achter een naar verluidt in 1938 gebouwd nieuw huis nummer 232. Perceel aan de straat afgesloten door ijzeren hek met slangenmotief aan betonnen pijlers. Langgerekt bouwvolume van één bouwlaag in verankerde baksteenbouw bestaande uit een woning en later aangebouwde, aansluitende stal, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Boerenwoning en naar verluidt voormalig café, van vier traveeën onder zadeldak.


ID: 48508 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Drieskenshof

Vlassenbroek 234 (Dendermonde)
Langgestrekte hoeve, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. In oorsprong mogelijk oudere woning van drie traveeën, met inwendige bouwsporen wijzend op een vroegere vakwerkbouw. Bouwnaden getuigend van later aangebouwde dwarsschuur van twee traveeën met aardappelkelder ten westen en verhoogde stallen ten oosten, nu geïncorporeerd bij de woning. Ten noorden van de woning, rond gemetste bakstenen waterput en heropgebouwd bakhuisje.