Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

406 resultaten


ID: 208207 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kapellestraat 45 (Ardooie)
Kleine hoeve uit het interbellum. Volgens kadaster gebouwd in 1926 door landbouwers Victor Callewaert-Naeyaert uit Koolskamp en Octavie Callewaert uit Egem. Oorspronkelijk dubbelhuis, geritmeerd door uitspringende baksteenband, natuurstenen onderdorpels, getoogde vensteropeningen. Achtergevel met beluikte vensteropeningen. Stalvolume onder lagere nok en garage onder lessenaarsdak. Houten gevelkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Schuur.


ID: 208208 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kapellestraat 59 (Ardooie)
In oorsprong tweewoonst, uit het midden van de 19de eeuw. Volgens kadaster wordt een eerste huisje gebouwd in 1859, in 1867 bouwt men een tweede huisje aan westzijde in opdracht van de Ardooise brouwer Victor Vanden Bussche. Eenlaags woonhuis onder zadeldak van vier traveeën (zwarte mechanische, rode Vlaamse pannen) en een aanbouw onder lessenaarsdak.


ID: 208201 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapellestraat 9 (Ardooie)
Voormalige kleine hoeve minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw. Eenlaags woonhuis onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, Vlaamse pannen) van negen (vijf + vier) traveeën. Achterliggend bakhuis en schuurstalvolume (nok loodrecht op de straat) met eenzelfde bedaking en gevelafwerking. Ondergrondse bakstenen aardappelkelder.


ID: 207864 | Bouwkundig element

Twee kapelletjes en calvariekruis

Kasteelstraat (Ardooie)
Bedevaartsite gelegen aan de rand van het Veldbos, als onverhard terrein tussen de bomen, met voorliggende betonnen bidbanken. Site opklimmend tot het midden van de 18de eeuw of vroeger. Nieuw houten kruis op nieuwe veldstenen Calvarieberg, onder nieuw houten afdak en achterwand. Links en rechts wordt het kruis geflankeerd door twee kapelletjes opgebouwd in ijzerhoudende veldsteen, onder zadeldakjes in mechanische pannen.


ID: 207976 | Bouwkundig element

Twee afsluitingspalen

Kasteelstraat (Ardooie)
Twee afsluitingspalen, geplaatst langsheen de voormalige toegangsdreef tot het kasteel de Jonghe d'Ardoye. Zeszijdige arduinen paal bekroond met ijzeren ring, nog voorzien van resterende ketting en slagboomhouder.


ID: 207977 | Bouwkundig element

Afsluitingspaal

Kasteelstraat (Ardooie)
Afsluitingspaal, geplaatst langsheen de voormalige toegangsdreef tot het kasteel de Jonghe d'Ardoye.


ID: 200646 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ardooie

Kasteelstraat 1 (Ardooie)
Kasteeldomein van Ardooie, voorheen gekend als Kasteeldomein de Jonghe d'Ardoye. Classicistisch kasteel uit het laatste kwart van de 18de eeuw, met neoclassicistische verbouwingen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige, beschoeide spiegelvijver, als overblijfsel van de oorspronkelijke aanleg van de Franse tuin. Vanaf het kasteel leiden vier grote dreven in de vier windrichtingen. Het park omvat divers klein bouwkundig erfgoed waaronder enkele afsluitingspalen, een calvariekruis en een veldkruis.


ID: 207866 | Bouwkundig element

Hoeve

Kasteelstraat 2 (Ardooie)
Voormalige woning van architect L. Lattrez, als verbouwing uit de jaren 1970 van een dependentie van het kasteel de Jonghe d'Ardoye. Witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Schuur en stal.


ID: 207867 | Bouwkundig element

Hoeve

Kasteelstraat 4 (Ardooie)
Van het tweede kwart van de 19de eeuw, op oudere site. Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een erf in losse verharding, toegankelijk via een ijzeren hek geflankeerd door twee gekandelaarde lindes. Eenlaagse roodbruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nokken haaks op straat). Lager stalvolume met vernieuwde erfgevel. Ten zuiden de schuur met deels vernieuwde erfgevel en houten schuifpoort; westelijk wagenhuis en aanbouw onder lessenaarsdak. Ten oosten het voormalig bakhuis.


ID: 207868 | Bouwkundig element

Cichorei-ast

Kleine Boterweg (Ardooie)
Roodbakstenen ast onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel aan de straat). Rechter astgedeelte met twee vloeren, zie twee rijen gietijzeren gevelankers. Getoogde muuropeningen. Linkerdeel met schuifpoort en bovengelegen laadluik. Roodbakstenen ast onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel aan de straat).