Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

406 resultaten


ID: 208139 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vierwegstraat 11 (Ardooie)
Erf in losse verharding, waarrond bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken in mechanische pannen, in U-vormige opstelling. 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen, op oudere site.


ID: 208140 | Bouwkundig element

Kapel

Vinkenstraat (Ardooie)
Gebouwd op initiatief van de wijkbewoners in 1985, naar ontwerp van kunstenaar Arnold Vanhee uit Izegem. Twee parallelle afgeschuinde baksteenmuren, met elkaar verbonden door een betonbalk. Omliggende verharding in cementtegels. Voorste muur in gele baksteen, met witstenen beeldhouwwerk van moeder met kind, achterste muur in bruine baksteen, met in de top een ijzeren kruis.


ID: 208141 | Bouwkundig element

Hoeve

Vlasbloemstraat (Ardooie)
Kleine hoeve (bij nummer 6), voornamelijk 19de-eeuws met oudere kern. Ten zuiden een nieuwer woonhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Roodbakstenen eenlaagsbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Erfgevel van zeven traveeën met getoogde muuropeningen met houten T-ramen.


ID: 208142 | Bouwkundig element

Hoeve Leen ter Hellen

Vlasbloemstraat 11 (Ardooie)
Historische hoeve "Leen ter Hellen", bestaande uit voornamelijk eind 19de- of begin 20ste-eeuwse hoevegebouwen en midden 20ste-eeuwse tabaksast, gelegen op oudere site die minstens opklimt tot het tweede kwart van de 17de eeuw. Grote gerenoveerde boerenwoning met oudere kern, zie ankerdatering "1643". Boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Ten oosten, schuur-stalvolume; ten westen, paardenstal; ten noorden, bakhuis.


ID: 208143 | Bouwkundig element

Hoeve

Vlasbloemstraat 13 (Ardooie)
Kleine hoeve, bestaande uit eind 19de - begin 20ste-eeuwse gebouwen, op oudere site die minstens opklimt tot het derde kwart van de 18de eeuw. Woonhuis van vier traveeën in donkerrode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Zuidelijke zijpuntgevel met rondbogige kapelnis met Heilig Hartbeeld.


ID: 208145 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Watervalstraat (Ardooie)
Opgericht in 1944 uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vermoedelijk vernieuwd in de jaren 1960-1970. Aangebouwd tegen de garage van woning nummer 20. Muurkapel in witte geglazuurde baksteen onder stomp zadeldakje. Rechthoekige nis met beglaasd aluminium deurtje, natuurstenen onder- en bovendorpels. Beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 208157 | Bouwkundig element

Kleuterschool

Watervalstraat 103 (Ardooie)
Kleuterschool, afdeling van de Gesubsidieerde Vrije Basisschool De Boomgaard, opgetrokken in 1964 in opdracht van de zusters van de Heilige Kindsheid. Gebouw in geelbruine baksteen onder afhellende platte bedaking. Centrale portiek gesteund door betonpijler, geflankeerd door twee klasruimtes.


ID: 208158 | Bouwkundig element

Personeelswoningen textielfirma N.V. Loutex

Watervalstraat 151-155 (Ardooie)
Rijwoningen, gebouwd in 1965-1966 in opdracht van de textielfirma N.V. Loutex (UCO) uit Gent, naar ontwerp van architect Ignaas Deboutte van de Groep Planning uit Brugge. Gelegen in de onmiddellijke omgeving van de textielfabriek van de opdrachtgever. Woningen in oranjegele baksteenbouw onder zadeldaken in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen. Begane grond deels in betonpanelen. Functionele indeling.


ID: 208146 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Watervalstraat 22 (Ardooie)
Gebouwd in 1933 voor Cyrille Buyse-Vervisch. Enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat), kleine voortuin.


ID: 208147 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Watervalstraat 24 (Ardooie)
Gebouwd in 1935 voor Joseph Vermandere, gekend ten kadaster als slachter uit Ardooie. Woning in oranjerode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Banden en betonlateien in cimorné-afwerking.