Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 213638 | Bouwkundig element

Meisjesschool en hoofdkwartier 6de Legerafdeling

Hoogstraat 15 (Alveringem)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was in de meisjesschool van Alveringem het hoofdkwartier van de Belgische 6de Legerafdeling gehuisvest. Rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen in gele baksteen onder zadeldak.


ID: 213251 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Kerkstraat (Alveringem)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en werd na de Eerste Wereldoorlog door het gemeentebestuur van Hoogstade opgericht. Op een vierkante basis en een sterk geprofileerd voetstuk met S-vormige voluten opzij en een zware kroonlijst.


ID: 200636 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kruisestraat 1 (Alveringem)
Betreffende hoeve ligt in het als landschap beschermde komgrondengebied van Lampernisse. Dit gebied, gelegen aan de landzijde van de in de 10de eeuw opgeworpen Oude Zeedijk, weerspiegelt nog bijzonder goed het middeleeuwse landschap gekenmerkt door grote komgronden met grillig perceelpatroon en vele grachten, versneden door zandige oeverwalafzettingen waarop zich de bewoning vestigde.


ID: 213253 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Leiseledorp (Alveringem)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog van Leisele en dateert van 1921.


ID: 16069 | Bouwkundig element

Café de Vette Os

Leiseledorp 8 (Alveringem)
Hoekhuis van vier traveeën (na dichtmetselen van een deurtravee; oorspronkelijk vijf traveeën) en één bouwlaag. Onder geknikt zadeldak (nok parallel aan het plein, Vlaamse en mechanische pannen). Oude kern van 1769, zie muurankers in linkerzijgevel.


ID: 15846 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nieuwstraat 34 (Alveringem)
Kleinschalige, aan de straat gelegen dorpswoning, inspringend ten opzichte van de overige bebouwing. Tuin, afgezet met sparren en gesmeed ijzeren hek, rechts van het huis. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw (?).


ID: 16103 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Apollonia

Oerenstraat (Alveringem)
Laatgotisch kerkje uit begin 16de eeuw, ter vervanging van een romaans bedehuis, waarvan het koor in de nieuwe bouw werd geïntegreerd. Sacristie van 1803. Restauratie in 1896 naar ontwerp van architect J. Vinck uit Veurne. Gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen.


ID: 200642 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Oeren

Oerenstraat (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd rond de zestiende-eeuwse, laatgotische kerk van Oeren. Aan toegangszijde is er een omheiningsmuur uit gele baksteen met gesmeed ijzeren traliewerk en een toegangspoort. De graven zijn aangelegd in dubbele rijen.


ID: 213249 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

St.-Brigidaplein (Alveringem)
Het gedenkteken herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Beveren-aan-de-IJzer van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en werd onthuld op 8 mei 1921.


ID: 213317 | Bouwkundig element

Belgische militaire graven op kerkhof

St.-Brigidaplein (Alveringem)
Perkje met Belgische militaire graven op het kerkhof rechts achter de kerk, waaronder twee heldenhuldezerken.