Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 78156 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Beerstblotestraat 8 (Diksmuide)
Verbouwde wederopbouwhoeve van de jaren 1920 met aan de gevel van het boerenhuis een bronzen gedenkplaat als huldeblijk aan Luitenant-kolonel Maximilien Rademakers en zijn rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78479 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Berkelhof

Berkelhofweg 1 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve zogenaamd "Berkelhof", circa 600 meter ten oosten van de bedding van de voormalige spoorlijn Diksmuide Nieuwpoort. Gaat als nog deels omwalde site terug op de "Cse Berclehof", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Na de oorlog heropgebouwd in verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen. Gaaf bewaarde kleine schuur met hoge schuurpoort en links lagere wagenhuispoorten. Deels bewaarde omwalling.


ID: 78435 | Bouwkundig element

Belgische militaire post

Bien Acquisstraat (Diksmuide)
Belgische betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78476 | Archeologisch geheel

Archeologische site Blauwhuis

Blauwhuisweg (Diksmuide)
Archeologische site "Blauwhuis" gelegen ten westen van de gedesaffecteerde spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort. Deze archeologische site werd na vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog verlaten.


ID: 78436 | Bouwkundig element

Begraafplaats Oostkerke

Cayennestraat (Diksmuide)
Begraafplaats na de Eerste Wereldoorlog heraangelegd op de plaats van de vooroorlogse dorpskern.


ID: 78239 | Bouwkundig element

Naamsteen Slag aan de IJzer

Dodengangstraat (Diksmuide)
Naamsteen, in 1984 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de voor de Eerste Wereldoorlog zeer bepalende Slag aan de IJzer (18-30 oktober 1914).


ID: 78343 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Dwarsstraat 18 (Diksmuide)
Aan de straatzijde gelegen Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog behorende tot de derde Duitse linie ten oosten van de IJzer. Mogelijk gaat het hierbij om een Duits hoofdkwartier. Groot rechthoekig betonnen volume (verloren bekisting) onder plat dak met lagere betonnen bijbouw aan de noordoostzijde.


ID: 78191 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Esenplein (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van Esen van beide wereldoorlogen, onthuld in 1932.


ID: 78190 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en kerkhof

Esenplein 1 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en tussen pijlers. Op het kerkhof, negen bakstenen kapellen - vermoedelijk daterend uit de jaren 1920.


ID: 78193 | Bouwkundig element

Heropgebouwde kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-hulpe

Esenweg (Diksmuide)
Heropgebouwde kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-hulpe. De kapel werd op deze plaats opgericht in 1664, nadat begin van die eeuw in een boom aan de Esenweg een Mariabeeldje gevonden was. Eenbeukige wederopbouwkapel van vier traveeën en driezijdige koorsluiting. Ten zuiden aansluitende sacristie. Sobere baksteenarchitectuur.