Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 213484 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Onraet Farm 3

Ieperstraat (Heuvelland)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Duitse eenheden.


ID: 213595 | Bouwkundig element

Resten Duitse militaire post Onraet Farm 4

Ieperstraat (Heuvelland)
Restanten van een Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213370 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Ieperstraat 137 (Heuvelland)
Bovengrondse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog van Duitse makelij, (nu) geïntegreerd in bijgebouwen.


ID: 213371 | Bouwkundig element

Duitse commandopost Pick House

Ieperstraat 158 (Heuvelland)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Duitse eenheden bij een huis, dat op Britse militaire stafkaarten met 'Pick House' werd aangeduid. De bunker was bedoeld als commandopost voor een bevelhebber van een bataljon, met bijhorende staf.


ID: 308473 | Landschappelijk element

Mijnkrater 7/6/1917 Ontario farm

Katteputstraat 2 (Heuvelland)
Ontario farm of Backhof was één van de elf locaties aan het front van de Eerste Wereldoorlog waar de Mijnenslag werd uitgevochten. Bij deze hoeve werd een dieptemijn tot ontploffing gebracht. De poel bij de huidige hoeve is mogelijk een restant van de ontploffing van een dieptemijn uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 201456 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 8

Kemmelbergweg (Heuvelland)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 8 betreft een Frans model en wil de plaats markeren tot waar de Duitsers tijdens hun Lente-Offensief (voorjaar 1918) gevorderd waren.


ID: 308369 | Bouwkundig element

Gedenkzuil Den Engel

Kemmelbergweg (Heuvelland)
Gedenkzuil op de top van de Kemmelberg, naar ontwerp van architect Cordonnier uit Rijsel, ter herinnering aan de vele Fransen die hier in het voorjaar van 1918 vochten. Het gedenkteken werd onthuld in 1932.


ID: 32616 | Bouwkundig element

Franse ossuaire met obelisk

Kemmelbergweg 32A (Heuvelland)
De ossuaire, in feite betreft het vier massagraven, is gelegen tegen de westelijke flank van de Kemmelberg. Deze ligging houdt verband met de Slag om de Kemmelberg tijdens het voorjaar van 1918. Begraafplaats in een driehoekig park met een geometrische aanleg, omheind met een bakstenen muur, en met centraal een obelisk in witte natuursteen.


ID: 201008 | Bouwkundig element

La Laiterie Military Cemetery

Kemmelstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten noordoosten van Kemmel, ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect). De begraafplaats wordt deels omgeven door een bakstenen muur, deels door een haag. Behalve de rijen witte grafstenen wordt de begraafplaats gekenmerkt door een ‘Stone of Remembrance’, een ‘Cross of Sacrifice’ en een bakstenen schuilgebouw in classicistische stijl.


ID: 213260 | Bouwkundig element

Gedenksteen 27ste en 30ste Amerikaanse divisies

Kemmelstraat (Heuvelland)
Dit gedenkteken, naar een ontwerp van George Howe uit Philadelphia (Pennsylvania), werd in 1929 opgericht door de 'American Battle Monuments Commission', ter herinnering aan de 27ste en 30ste divisies en hun inzet op het einde van de Eerste Wereldoorlog.