Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 201164 | Bouwkundig element

Sanctuary Wood Cemetery

Canadalaan (Ieper)
Sanctuary Wood Cemetery is een Britse militaire begraafplaats langs de Canadalaan, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. De begraafplaats wordt getypeerd door een waaiervormig grondplan met witte grafstenen op een licht hellend terrein, dat grotendeels omheind is met een natuurstenen muur, met centraal vooraan een poortgebouw uit natuursteen. Centraal staat de 'Stone of Remembrance', centraal achteraan het 'Cross of Sacrifice'. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201175 | Bouwkundig element

Canadese gedenksite Hill 62

Canadalaan (Ieper)
Aangelegd park met grote trappenpartij uit breuksteen en centraal bovenaan een gedenksteen uit wit graniet, dat afkomstig is uit Stanstead (Quebec). Het gedenkteken, naar ontwerp van P.E. Nobbs, wil een eerbetoon zijn aan alle Canadezen die hier in de omgeving gevochten hebben in 1916.


ID: 308343 | Bouwkundig element

Gedenkteken Keith Rae

Canadalaan (Ieper)
Gedenkteken in de vorm van een Keltisch kruis ter herinnering aan een privaat persoon. Het gedenkkruis staat langs de Canadalaan, tegen de voormuur van Sanctuary Wood Cemetery, .


ID: 30866 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Museum Hill 62 - Sanctuary Wood met loopgraven en bunkers

Canadalaan 26 (Ieper)
Herberg met museum en achterliggend bebost terrein met restanten van loopgraven en betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog, daterend van 1916.


ID: 30292 | Bouwkundig element

Stedelijk oorlogsgedenkteken

Coomansstraat (Ieper)
Stedelijk oorlogsgedenkteken, ontworpen door stadsarchitect Jules Coomans in 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule uit Gent tussen 1924 en 1926.


ID: 30692 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en -Paulus

d'Ennetièresplein 1A (Ieper)
Parochiekerk, gelegen middenin begraasd plein, met omlopend bakstenen pad, waarlangs de Heilige Livinusommegang met zeven statiën, ingericht rondom het kerkhof in 1890. In oorsprong romaans bedehuis, uitgebreid tot een laatgotische hallenkerk met pseudo-transept. Wederopbouw naar ontwerp van Jules Coomans in 1925. Nagenoeg identieke reconstructie, echter inkorting van de beuken met één travee.


ID: 213337 | Bouwkundig element

Perk met heldenhuldezerkjes

de Cerfstraat (Ieper)
Op de gemeentelijke begraafplaats van Vlamertinge staan in een afzonderlijk perk zes heldenhuldezerkjes gegroepeerd voor oud-strijders uit Vlamertinge.


ID: 213607 | Bouwkundig element

Ondergrondse betonnen militaire post

Dikkebusseweg 179 (Ieper)
Ondergrondse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, nu kelder van een woonhuis.


ID: 44044 | Bouwkundig element

Gedenkkruis voor de slachtoffers van de eerste gasaanval

Diksmuidseweg (Ieper)
Gedenkkruis naar ontwerp van Paul Tournon, ingehuldigd in 1961. Dit 'Verzoeningskruis' vervangt een voormalige Franse gedenkteken voor de slachtoffers van de eerste gasaanval en de gesneuvelden van het 418de infanterieregiment, ontworpen door Maxime Real del Sarte (architect Robert Bourin).


ID: 201075 | Bouwkundig element

Duhallow A.D.S. Cemetery

Diksmuidseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats wordt aan straatzijde met een bakstenen muur en toegangshekken afgebakend, aan de andere zijden met een haag. Behalve een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een schuilgebouw en negen perken met witte grafstenen zijn er vooraan twee 'duhallow blocks' met 'special memorials'. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.