Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 210080 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kloosterstraat 89 (Zedelgem)
Lage werkmanswoonst met recenter achterliggend bijgebouw gelegen aan een onverhard erf. Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1929 door werkman Camiel Stubbe. Dubbelhuis met links een poorttravee. Rode, verankerde baksteen boven een bepleisterde plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 210078 | Bouwkundig element

Gekoppelde dorpswoningen

Kloosterstraat 9-11 (Zedelgem)
Koppelwoning met voortuintje, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1936.


ID: 209342 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen 't Klythof

Klythoek 1 (Zedelgem)
Smeedijzeren toegangshek gevat in witbeschilderde, betonnen pijlers. Het erf, met boomgaard in de oosthoek, is afgezoomd door een meidoornhaag. De bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak de kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. De hoeve ligt op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek. Volgens kadastergegevens dateert het bakhuis van circa 1863, vergrotingen van het woonhuis vinden plaats vóór 1881 en circa 1911. Woonhuis: verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), gecementeerde gevels. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Stal ten westen van het erf onder zadeldak (mechanische pannen). De muuropeningen zijn gewijzigd, wellicht tijdens het interbellum. Bakhuisje ten zuiden van het erf en recente schuur.


ID: 209343 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Klythoek 4 (Zedelgem)
Bijna op het einde van de doodlopende weg, gelegen in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek.


ID: 209344 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Koevoetveld 4 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime tuin met gazon. De bebouwing gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert een vergroting circa 1881. Enkele recente aanpassingen, onder meer bij de aangebouwde stalling en het toevoegen van dakkapellen. Witte, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 210082 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Zedelgem)
Kerk van de Onze-Lieve-Vrouwparochie in vereenvoudigde neogotische stijl, gebouwd in 1863-1865 naar een ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge). In 1918 wordt de toren door Duitse troepen opgeblazen en pas in 1924-1925 heropgebouwd. In de jaren 1970 wordt de kerk gerestaureerd. Ingang tegenover de Rembertstraat, geplaatst naar het zuidwesten en koor naar het noordoosten. Driebeukige pseudobasilicale kerk onder zadeldak met voorgeplaatste toren ten zuidwesten van de hoofdbeuk, pseudotransept en koor met driezijdige afsluiting. Centraal geplaatste toren op vierkante basis overgaand in een achthoekige klokkentoren onder ingesnoerde naaldspits en met overhoeks geplaatste, verjongende steunberen. Ingang met geprofileerde omlijsting en blanco boogveld, erboven een hoog spitsboograam. Klokkentoren met spitsboogvormige galmgaten en horloge. De traveeën worden afgescheiden door verjongende steunberen.


ID: 210083 | Bouwkundig element

Gedenkteken oorlogsslachtoffers

Koning Albertstraat (Zedelgem)
In 1925 geplaatst tegen de muur van de gemeenteschool (zie Koningin Astridstraat nr. 2). Uitgevoerd in blauwe hardsteen door de beeldhouwer Jules Pouille (Roeselare).


ID: 210089 | Bouwkundig element

Café bij spoorweg

Koning Albertstraat 165 (Zedelgem)
Vrijstaand café in de buurt van de spoorweg, volgens kadastergegevens circa 1911 opgetrokken door brouwer Henri Depuydt uit Aartrijke. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) boven een grijze, bepleisterde plint.


ID: 210090 | Bouwkundig element

Hoeve

Koning Albertstraat 181 (Zedelgem)
Hoeve langs de straat, circa 1911 opgetrokken door landbouwer Desideer Jonckheere. Woonhuis van anderhalve bouwlaag met (vroegere) geïncorporeerde stalling in verankerde, gele baksteen onder zadeldak (mechanische pannen), Oorspronkelijk een dubbelhuis, de deur is nu verbouwd tot venster.


ID: 210084 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Koning Albertstraat 4 (Zedelgem)
Op de hoek met de Kloosterstraat opgetrokken circa 1932 door de familie Vantomme. Beeldbepalend volume met opvallende, als toren uitgewerkte hoektravee en aansluitend, laag bijgebouw aan de Kloosterstraat. Verankerde, oranje baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen). De gevels aan de Koning Albertstraat en de hoektravee met geometrisch versierde cementbepleistering boven een plint in imitatie natuursteen. Vooruitgeplaatste ingangstravee onder schilddak (eternietleien) bekroond met pinnen. Driezijdige erker met balkon in de linkertravee. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde omlijstingen onder mijterboog en versierd met geometrische motieven, bewaard schrijnwerk. Eenvoudige gevel aan de Kloosterstraat met rechthoekige vensters onder lateien.