Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 209677 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Noordstraat 31 (Zedelgem)
Vrijstaande burgerwoning uit het interbellum. Verankerde, oranje baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Parement in rode baksteen gecombineerd met witbeschilderde pleister voor de brede, omlopende banden en bij de bow window op de verdieping. Dakvenster onder golvend fronton en met metalen balustrade.


ID: 209672 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Noordstraat 4 (Zedelgem)
Halfvrijstaand pand, dubbelhuis van vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), heden in gebruik als restaurant. Voortgaande op de voorgevel te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Parement in oranje baksteen gecombineerd met gele baksteen voor de omlijsting van de korfboogopeningen, gecementeerde plint. De boogvelden van de vensters op de begane grond zijn versierd met een vaasmotief uitgevoerd in geglazuurd aardewerk, de poort links is verbouwd tot breed venster. Op de verdieping een massieve, rechthoekige erker op console.


ID: 209678 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Noordstraat 85 (Zedelgem)
Vooruitspringend op de rooilijn. Dubbelhuis met geïncorporeerde stalling in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (golfplaten).


ID: 209727 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Ossebilkstraat (Zedelgem)
Opgericht in 1963 ter vervanging van een bestaande kapel. Rode baksteenbouw onder zadeldak (leien) en met bekronend blauwhardstenen kruis. Spitsboogdeur en -venstertjes met bakstenen omlijsting. Puntgevel met schouderstukken, boven de deur een gevelsteen met opschrift "O.L.V. / ONBEVLEKTE ONTVANGENIS / BID VOOR ONS".


ID: 209730 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Ossebilkstraat (Zedelgem)
Achterin gelegen aan de rand van een bos horend bij het kasteel zogenaamd "Litterveld". Piramidevormig uitgewerkte constructie opgetrokken in ruwe cementblokken met ervoor een metalen kaarsenhouder.


ID: 209729 | Bouwkundig element

Hoeve

Ossebilkstraat 88 (Zedelgem)
Hoeve met dwars op de straat georiënteerd woonhuis en landgebouw. Wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209728 | Bouwkundig element

Hoeve

Ossebilkstraat 90 (Zedelgem)
Wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209957 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw met opgaande linde

Oude Ieperweg (Zedelgem)
Pijlerkapel opgericht in 1983, beschaduwd door een linde. Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (Vlaamse pannen) boven een gepekte plint. Segmentboogvormige en beglaasde nis met beeld van Maria met Kind. Opschrift "DEN ROOZENTUIN / IEPER" verwijst naar een oud toponiem.


ID: 209956 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Oude Ieperweg 12 (Zedelgem)
Hoeve van het langgestrekte type gelegen aan een gekasseid erf. Eventueel van circa 1800, de hoeve staat al op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 209958 | Bouwkundig element

Hoeve Westhove

Oude Ieperweg 30 (Zedelgem)
Gelegen aan een bocht van de Oude Ieperweg. Losse bestanddelen rond een bekiezeld erf met metalen toegangshekken. Ten oosten een restant van een oude boomgaard. Bebouwing op deze site staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). De hoeve gaat in ieder geval terug tot de 17de eeuw. Woonhuis ten noorden van het erf in witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint onder vernieuwd zadeldak (Vlaamse pannen) en met rechts twee opkamertraveeën. Licht getoogde, beluikte vensters met grote roedeverdeling naar oud model. Deur en twee linkervensters aangepast. Monumentale beplankte dwarsschuur ten zuiden van het erf onder zadeldak (mechanische pannen), recente poorten en staldeuren