Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 210022 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Loo

Torhoutsesteenweg 52 (Zedelgem)
Historische hoeve, neerhof van het zogenaamd goed "Ter Loo" (nummer 56) zie metalen opschrift op de toegangshekken gevat in witbeschilderde pijlers bekroond met bollen. Achterin gelegen en toegankelijk via een bekiezelde oprit. Het leengoed ter Loo wordt reeds vermeld in 1322. Het is niet duidelijk wanneer de hoevegebouwen voor het eerst zijn opgetrokken. In 1551 is er in elk geval al sprake van een hofstede. In 1847 wordt de woning ver- of herbouwd. De stalling dateert volgens kadastergegevens van 1884. Hoeve met losse bestanddelen in een U-vorm rond een deels gekasseid, deels begraasd erf gelegen. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis ten noordwesten van het erf. Dubbelhuis boven een grijze, bepleisterde plint en met recentere rechthoekige muuropeningen onder lateien. Schuurstalvolume ten zuidwesten deels met gewijzigde muuropeningen. De dwarsschuur ten noordoosten (zie nummer 52A) is sedert 1993 afgescheiden van het erf.


ID: 210023 | Bouwkundig element

Dwarsschuur goed Ter Loo

Torhoutsesteenweg 52A (Zedelgem)
Voormalige dwarsschuur bij het neerhof van het goed "Ter Loo" waartegen een moderne glazen inkom. De schuur is opgericht in "1846" en thans in gebruik als centrum voor eigentijdse kunst door de vzw "Kunsthalle Lophem". Schuur in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), rechthoekige traveenissen, vernieuwde poorten en asemspleten. Zonnerad in de zuidgevel.


ID: 210024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Loo

Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.


ID: 209434 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Torhoutsesteenweg 80B (Zedelgem)
Achterin gelegen, gerenoveerde boerenarbeiderswoning toegankelijk via een aarden oprit. Volgens kadastrale mutatieschetsen gelegen in de wijk Leentjebrugge. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al een volume aangeduid. Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode is een gelijkaardig volume te zien. In 1884 en 1902 registreert het kadaster telkens een vergroting aan de achterzijde. Laag dubbelhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209997 | Bouwkundig element

Villa van 1926

Torhoutsesteenweg 9 (Zedelgem)
Villa gelegen in een ruime tuin, gebouwd in "1926" zie gevelsteen. Oranje baksteenbouw onder zadeldaken. Historiserende inslag zie rondboognissen.


ID: 210143 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde dorpswoningen

Veldegemsestraat 116-118 (Zedelgem)
Lage koppelwoning, twee dubbelhuizen en rechts een geïncorporeerde stalling, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1932. Bruine, verankerde baksteenbouw boven een plint in imitatiebossage en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 210144 | Bouwkundig element

Hoevetje

Veldegemsestraat 120 (Zedelgem)
Dieper gelegen hoevetje achter een verkaveling en met uitzicht op de vallei van de Veldbeek. Losse bestanddelen rond een begraasd erf.


ID: 210138 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Veldegemsestraat 22 (Zedelgem)
Alleenstaande landarbeiderswoning, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1925. Laag, verankerd bakstenen dubbelhuis met gecementeerde muren boven een gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 210139 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Veldegemsestraat 32 (Zedelgem)
Alleenstaande werkmanswoning, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1931. Laag, bruinbakstenen verankerd dubbelhuis boven een plint in imitatiebossage en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 210140 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Veldegemsestraat 36 (Zedelgem)
Dieper gelegen daglonershuisje, toegankelijk via een lange, geasfalteerde weg gedwarst door de Veldbeek. De bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830) en wordt circa 1892 vergroot.