Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 209306 | Bouwkundig element

Romp van de Plaetsemolen met maalderij

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


ID: 209305 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve van de Plaetsemolen

Burg. Jos. Lievensstraat 33 (Zedelgem)
Deze molenaarshoeve hoort historisch bij de Plaetsemolen aan de overkant van de straat. De voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen met molenaarswoning zijn vrijstaand gegroepeerd rondom een begraasd erf. Molenaarswoning al afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije (1571). De Ferrariskaart (1771-1778) toont drie U-vormig en vrijstaand opgestelde gebouwen. Bij de opmaak van het primitief kadasterplan (rond 1830) bestond de bebouwing uit een woonhuis met landgebouwen en de windmolen op een berg met bijbehorende rosmolen. Uitbreiding huis in 1830 en 1882. De molenaarswoning ten noorden van het erf met een 18de-eeuwse kern met uitbreidingen uit de 19de eeuw. De verankerde, lage en witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak. Ten zuiden van het erf is de monumentale dwarsschuur van 1884 opgetrokken (zie opschriften in rechter zijgevel). Het verankerde, donkerbakstenen gebouw onder een zadeldak


ID: 209539 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

de Maerestraat 12 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning eventueel opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen op de wijk Haene vijver.


ID: 209540 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

de Maerestraat 14 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Gelegen op de wijk Haene vijver. Toegankelijk via een geasfalteerde oprit met aan de straat een notelaar. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209538 | Bouwkundig element

Tweewoonst

de Maerestraat 8 (Zedelgem)
Veldarbeiderswoningen, als tweewoonst opgetrokken in 1833 langs een veldweg. Gelegen op de wijk Haene vijver.


ID: 209817 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde dorpswoningen

Diepstraat 3-5 (Zedelgem)
Koppelwoning, dwars op de weg geplaatst.


ID: 209307 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Noortweghe met erfbeplanting

Diksmuidse Heirweg 1 (Zedelgem)
Deze hoeve speelde een belangrijke rol in de ontginningsgeschiedenis van het "Vloethemveld". In 1392 was er in deze omgeving al een landbouwuitbating, hoeve omstreeks 1430 vermeld. De oorspronkelijke omwalde hoeve brandde eveneens voor 1623 af. Eind 18de eeuw sprake van de hoeve "genaempt Noortweghe". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve aangeduid met drie gebouwen ten zuidoosten van het erf, in de loop van de 19de eeuw vonden verbouwingen plaats. 19de-eeuws boerenhuis met lange zuidwestvleugel en geïncorporeerde stallingen eventueel met oudere kern. Woning met aangebouwde keuken en bakhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en met recente muuropeningen. Monumentale schuur uit 1871 ten noorden van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een tweede schuur in de zuidhoek van het erf is opgetrokken in gele en rode verankerde baksteen onder zadeldak.


ID: 209311 | Bouwkundig element

Landhuis met bijgebouwen

Diksmuidse Heirweg 119 (Zedelgem)
Achterin en in bebost gebied gelegen landhuis met bijgebouwen. Voormalig buitengoed van de adellijke Brugse familie van Ockerhout uit de 18 eeuw. Huidig huis (nr. 119) eveneens pas afgebeeld op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode, en is dus vroeg 19de-eeuws. Ingrijpend gerenoveerd en aangepast in de jaren 1970 wellicht met toevoeging van de dakkapellen en het portaal. Het huis is een lage, witbeschilderde en verankerde baksteenbouw boven gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Huidig uitzicht hoofdzakelijk van circa 1880. Het rechterdeel (wellicht met de voormalige schuur met stalling), eventueel met oudere kern, heeft nog een aantal oorspronkelijke muuropeningen. Recente bijgebouwen.


ID: 209309 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Diksmuidse Heirweg 42 (Zedelgem)
Vrijstaande, lage boerenarbeiderswoning volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1899. Dubbelhuis van drie traveeën in bruine, verankerde baksteen boven een grijsbepleisterde plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 209310 | Bouwkundig element

Dorpswoning uit het interbellum

Diksmuidse Heirweg 43 (Zedelgem)
Halfvrijstaande woning uit het interbellum, vormt met nummer 41 een koppelwoning. Verankerde, bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel met parement in oranje baksteen boven een grijsbepleisterde plint (imitatievoegen). Rechthoekige muuropeningen onder lateien met cimorné en strekken.