Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 304952 | Bouwkundig element

Directeurswoning Belgische Boerenbond

Sint-Lutgardisstraat 26 (Antwerpen)
Burgerwoning in art-decostijl, in 1931 door de ingenieur van de Technische Dienst van de Belgische Boerenbond ontworpen voor de oorspronkelijk uit Paal afkomstige en in 1928 tot directeur van de Merksemse mengvoederafdeling benoemde Gérard (Gerardus) Ariën. Uit de moeilijk leesbare handtekening van de ingenieur kon zijn naam niet met zekerheid worden afgeleid. Het hekwerk is een ontwerp van de in Merksem gevestigde bouwkundige Karel Dandois, gespecialiseerd in "meubelen - décor".


ID: 304953 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art deco

Sint-Lutgardisstraat 40 (Antwerpen)
Burgerwoning in een beheerste art-decostijl met eigenzinnig geïnterpreteerde neotraditionele en art-nouveau-elementen, in 1932 ontworpen voor de aan de nabijgelegen Van Praetlei 9 gevestigde bouwheer August Vochten. Het goedgekeurde ontwerpplan is ondertekend door bouwkundige L. Verbaendert.


ID: 304954 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Joossens in park

Speelpleinstraat 53 (Antwerpen)
Villa Joossens, eertijds Carolusburg, gebouwd in 1887 in opdracht van Cornelius Joossens. De gegoede Antwerpse wisselagent Cornelius Joossens, die in Dambrugge en Merksem heel wat eigendommen bezat, kocht in 1860 verschillende gronden aan in de Kroonpadwijk. Hij liet de villa bouwen als huwelijksgeschenk voor zijn zoon Carolus; de villa werd hierom eertijds Carolusburg genoemd.


ID: 304955 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Straalstraat (Antwerpen)
Volledig in blauwe steen uitgevoerd oorlogsmonument naar ontwerp van Max Winders, ter ere van de op 6 en 7 september 1944 door de Duitse troepen gefusilleerde arbeiders van de achterliggende elektriciteitscentrale van de Société d’ Electricité de l’ Escaut.


ID: 11522 | Bouwkundig element

Stella Marisinstituut

Terlindenhofstraat 150 (Antwerpen)
Gebouwen gelegen binnen het bouwblok, rondom rechthoekige speelplaats, bereikbaar via art-decogetinte toegang naar ontwerp van J. Van Weert van 1925. Eerste gebouw met vier klassen en overdekte galerij opgericht in 1911.


ID: 304956 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Terlindenhofstraat 157 (Antwerpen)
Traditionele arbeiderswoning, in 1904 als opbrengsteigendom opgetrokken voor de in Antwerpen gevestigde 'machinist' Edward Alfons Jacobs-Wullaert. In 1953 werd door schoenmaker Jos. Meganck de vensteropening in de voorgevel verbreed. Het opschrift "SCHOENMAKERIJ" herinnert nog aan deze periode.


ID: 304957 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Terlindenhofstraat 163 (Antwerpen)
Traditionele dorpswoning in neoclassicistische stijl, in 1899 opgetrokken voor de in Merksem gevestigde 'bediende' Jan Lodewijk Bytebier-Dom. In het straatbeeld van overwegend bakstenen gevels vormt het samen met de nummers 170 en 172 nog één van de zeldzame met kalk bepleisterde, laat-19de- of vroeg-20ste-eeuwse dorpswoningen waarvan bovendien de oorspronkelijke afwerking bewaard bleef.


ID: 304958 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning van de zusters annuntiaten

Terlindenhofstraat 202 (Antwerpen)
Onderwijzerswoning in eclectische stijl met Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbeeld, omstreeks 1901 opgetrokken op een perceel verkaveld uit de 'lusttuin' van het Runcvoorthof voor de Zusters Annuntiaten uit Geel, die het kasteel herbestemden tot klooster.


ID: 11523 | Bouwkundig element

Huis Runcvoort bij school Virgo Maria

Terlindenhofstraat 204 (Antwerpen)
Hoofdgebouw vermoedelijk opklimmend tot de 19de eeuw met L-vormig aansluitende bijgebouwen met oudere kern. Toegang via 16de-eeuwse boogbrug.


ID: 300121 | Landschappelijk element

Runcvoortpark

Terlindenhofstraat 204 (Antwerpen)
Park aangelegd in het laatste kwart van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw in vroeg-landschappelijke stijl, later sterk uitgebreid, vandaag ingericht als openbaar park.