Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 304947 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Bartholomeusstraat 33 (Antwerpen)
Burgerhuis met zowel art-deco- als neotraditionele stijlelelementen, gebouwd in 1929 voor de in Merksem gevestigde diamantbewerker Emiel Antoon Nieus-Gaillaerd. Het oprichtingsplan is niet bewaard waardoor de ontwerper niet met zekerheid gekend is. Mogelijk is het van de hand van de Merksemse architect Jules De Munter, die in 1932 ook de aanbouw van een pomphuis op de eerste verdieping voor zijn rekening nam.


ID: 304937 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw in art-decostijl

Sint-Bartholomeusstraat 5 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in een art-decostijl met neotraditionele referenties, omstreeks 1938 opgetrokken voor aannemer Joannes Matthias Henricus Janssen-Suykerbuyck, die er ook zelf gevestigd was. Het oorspronkelijke bouwdossier is niet bewaard, waardoor de ontwerper niet met zekerheid gekend is. Zeer waarschijnlijk echter stond de aannemer-bouwheer zelf in voor het ontwerp.


ID: 11518 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Bartholomeusstraat 83 (Antwerpen)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 304938 | Bouwkundig element

Modernistisch appartementsgebouw

Sint-Bartholomeusstraat 9 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in een opmerkelijke combinatie van een gematigde modernisme en een neotraditionele stijl, omstreeks 1938 opgetrokken naar een ontwerp van Carlo Van Grimbergen (zie deels beschadigde gevelinscriptie rechts boven de winkelpui). Opdrachtgever voor het opbrengsteigendom was bakker Ludovicus Heylen-Gillis, die zelf met zijn gezin aan de Kroonstraat in Borgerhout woonde.


ID: 304940 | Bouwkundig element

Patronaatsgebouw met achterliggende feestzaal

Sint-Bartholomeusstraat 9A (Antwerpen)
Na de inslag van een V-bom heropgebouwd patronaatsgebouw van de parochie Sint-Bartholomeus met achterliggende schouwburg en feestzaal. Schouwburg en feestzaal in art deco opgetrokken in 1948 naar een ontwerp van de Merksemse architecten Roger Henderickx en Jules De Munter. Het neotraditionele patronaatsgebouw aan straatzijde werd gebouwd in 1956 naar ontwerp van Constant Suykerbuyk.


ID: 304981 | Bouwkundig element

Winkelwoonhuis in baksteenpolychromie

Sint-Franciscusplein 1 (Antwerpen)
Traditioneel winkelwoonhuis in baksteenpolychromie, omstreeks 1905 gelijktijdig met het aanpalende nummer 2 en 3 opgetrokken als opbrengsteigendom voor de in Merksem gevestigde dokter Benedikt-Karel Timmermans – Van Reeth. Minstens vanaf 1951 was er een schoenmakerij gevestigd.


ID: 304948 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Sint-Lutgardisstraat 16 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis, in 1936 gebouwd in opdracht van Laurentius Ludovicus Maes–De Schutter samen met het aanpalende opbrengsteigendom nummer 18, beide naar een ontwerp van de Merksemse architect Rik Maes (zie gevelinscriptie links boven de toegang).


ID: 304949 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw Rik Maes

Sint-Lutgardisstraat 18 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw, in 1936 gebouwd in opdracht van Laurentius Ludovicus Maes–De Schutter samen met het aanpalende woonhuis nummer 16, beide naar een ontwerp van de Merksemse architect Rik Maes (zie gevelinscriptie links boven de toegang).


ID: 304950 | Bouwkundig element

Meergezinswoning naar ontwerp van Joseph-Louis Stynen

Sint-Lutgardisstraat 20 (Antwerpen)
Modernistische meergezinswoning met twee wooneenheden, in 1935 door architect Joseph-Louis Stynen ontworpen voor het aan de Merksemse Salvialei 2 gevestigde echtpaar Geerts-Van Dievoet.


ID: 304951 | Bouwkundig element

Modernistische meergezinswoning

Sint-Lutgardisstraat 22 (Antwerpen)
Modernistische meergezinswoning met groene cimorné-afwerking, in 1936 gebouwd in opdracht van 'natiebaas' Hendrik Matthijs-Martens. Het oorspronkelijke bouwdossier is niet bewaard, waardoor de ontwerper niet gekend is.