Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 45596 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Nieuwstraat (Oudenburg)
Bakstenen interbellumkapelletje voor "O.L.V. van Vlaanderen".


ID: 45689 | Bouwkundig element

Romp van Waeremolen

Noordstraat 1 (Oudenburg)
De romp van de Waere- of Vandammemolen gaat terug op een bakstenen bergmolen van 1835. Deze koren- en oliewindmolen verving een 17de-eeuwse houten molen.


ID: 44310 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en -hoeve van de Waeremolen

Noordstraat 2 (Oudenburg)
Vroegere molenaarswoning- en hoeve van de Waeremolen, aan de overzijde van de straat. Het betreft een witgekalkte hoeve van het langgestrekte type, met ommuurd voortuintje. Bij de 18de-eeuwse woning sluit een stalgedeelte uit de eerste helft van de 19de eeuw aan. Het bakhuis achter de woning is “1823” gedateerd.


ID: 45597 | Bouwkundig element

IJzeren ophaalbrug

Oostendsesteenweg (Oudenburg)
Hagebrug, ijzeren ophaalbrug van begin 20ste eeuw over het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort.


ID: 45598 | Bouwkundig element

Afspanning

Oostendsesteenweg 1 (Oudenburg)
Afspanning van eind 19de eeuw, op het traject Oostende-Gistel. L-vormig bakstenen gebouw met geïncorporeerde paardenstal.


ID: 45671 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Ossenweg (Oudenburg)
Merkwaardig Mariakapelletje, samengesteld uit losse onderdelen in natuursteen met sporen van polychrome beschildering; beglaasde nis met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 45672 | Bouwkundig element

Witte Molen

Ossenweg (Oudenburg)
De Witte Molen of Roksemmolen is gelegen op een kruispunt van oude wegen, in een landelijke omgeving nabij de grens met Bekegem. De stenen bergmolen is enkel nog ingericht als korenmolen, maar er zijn sporen bewaard van de vroegere olieslagerij. In 1843 verving de Witte Molen - een verwijzing naar de witgekalkte molenromp - een houten staakmolen. De bergmolen of grondzeiler is gelegen op een deels omhaagde molenberg.


ID: 45673 | Archeologisch geheel

Archeologische site

Oude Brugseweg (Oudenburg)
Archeologische site op de plaats van de verdwenen Sint-Michielskerk, gekenmerkt door een kunstmatige verheffing in het landschap of "kerkheuvel", in de loop der eeuwen opgehoogd door onder meer  de puinlaag van de vroegere gebouwen en de vele bijzettingen op het toenmalige kerkhof.


ID: 44312 | Bouwkundig element

School

Oude Brugseweg 39 (Oudenburg)
Vrije basisschool met ommuurde speelkoer. In 1880 neemt het Sint-Vincentiusklooster van Eernegem een huis aan de Oude Bruggeweg in om er een klein klooster met meisjesschool te starten; in 1903 wordt de neogotische Sint-Antoniuskapel aangebouwd (glasramen door glazenier Theofiel Coucke, Brugge); in 1938 aanbouw van een klas, in 1947 toevoeging van vier klassen.


ID: 45674 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Brugseweg 83 (Oudenburg)
Ver achterin gelegen enige resterende 19de-eeuwse hoeve met witgekalkt boerenhuis met opkamertravee, in L-vorm aansluitend op de schuur door lage aanbouw; losstaande stal. Zelfde volumes reeds aangeduid op de kaart van het M.C.I van 1883.