Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 45691 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Brugseweg 9 (Oudenburg)
Diepergelegen 19de-eeuwse hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen op onverhard erf. Boerenhuis met twee opkamertraveeën, omheinde stoep, en achterliggende stallen (nok parallel aan het boerenhuis) nog grosso modo bewaard.


ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed 't Reigersnest

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.


ID: 44281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Oudekerkstraat 8 (Oudenburg)
Voormalige Sint-Eligiuskerk, overgebleven gedeelte van een in oorsprong romaanse, georiënteerde en transeptloze basilicale kerk. Apsis, koor, sacristie en middentoren zijn gerestaureerd, terwijl de middenbeuk met overblijfselen van de westgevel en scheiboogarcades zijn geconserveerd als ruïne. Centraal gelegen in een trapeziumvormig kerkhof, ommuurd en aan Oudekerkstraat omzoomd met populierenrij.


ID: 44286 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Paedengat

Paddegatstraat 13 (Oudenburg)
Hoeve met losse bestanddelen, vermoedelijk met 17de-eeuwse kern, zie graatgewelf in de kelder en opgenomen in de bedijking van het kanaal van 1618-1623 (zo afgebeeld op Ferrariskaart, 1770-1778).


ID: 216969 | Bouwkundig element

Duitse bunker Ua4

Papperstraat (Oudenburg)
Duitse bunker, in de winter van 1917-1918 opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern II Stellung'.


ID: 45695 | Bouwkundig element

Pachthoeve 't Klokhof

Pardoenstraat 12 (Oudenburg)
Nog steeds bedrijvige pachthoeve zogenaamd " 't Klokhof", zie bord bij erfingang, genoemd naar de klok op het dak van het boerenhuis. Historische polderhoeve waarvan de oudste vermelding teruggaat tot een ommeloper van 1697: "hofstede (...) met de mote ende wallen ende syngelen rontomme".


ID: 45694 | Bouwkundig element

Hoeve

Pardoenstraat 2 (Oudenburg)
Hoeve van het langgeveltype, witgekalkte lage gebouwen (nok parallel aan de straat) aan onverhard erf. Boerenhuis met opkamer onder hogere nok. Aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778), naar verluidt in huidige toestand gebouwd in 1887. Bewaard houtwerk.


ID: 45676 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Pastoriestraat (Oudenburg)
Gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten uit beide wereldoorlogen opgericht in 1996 en geplaatst vóór de klokkentoren van de kerk. Strak geometrisch in hardsteen, op gekasseide ophoging.


ID: 45675 | Bouwkundig element

Sint-Michielskerk

Pastoriestraat 14 (Oudenburg)
Als feestzaal gebouwde Sint-Michielskerk van 1963-1964 naar ontwerp van architect Christiaan Vastesaeger (Assebroek), geïnspireerd op de Sint-Augustinuskerk te Bellegem van dezelfde architect.


ID: 45599 | Bouwkundig element

Het sluizencomplex Plassendale

Plassendale (Oudenburg)
Sluizencomplex van twee getijdensluizen en zwaaikom ten noorden van Oudenburg op het noordoost-zuidwest-kanaal Plassendale-Nieuwpoort en haaks op het oost-west-kanaal Brugge-Oostende.