Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

488 resultaten


ID: 302082 | Bouwkundig element

Belgische militaire post

Brugse Steenweg (Veurne)
Belgische betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Opvallende elementen zijn het stompe schilddak, het bijna vierkante grondplan, de toegangsopening die een flink stuk boven het maaiveld zit en de lage binnenruimte.


ID: 305188 | Bouwkundig element

Betonnen militaire post B

Brugse Steenweg (Veurne)
Een van twee gelijkaardige bij elkaar gelegen betonnen militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen ter hoogte van de tweede verdedigingslinie achter de IJzer.


ID: 17020 | Bouwkundig element

Hoeve Waesbrug

Brugse Steenweg 209 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, nagenoeg U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen) rondom een deels begraasd, deels met bakstenen verhard erf met ommuurde vaalt; gelegen in nabijheid van Steengracht en Waesbrug.


ID: 16667 | Bouwkundig element

Hoeve 't Duvekot

Brugse Steenweg 222 (Veurne)
Hoeve uit het tweede of derde kwart van de 18de eeuw behalve de 19de-eeuwse langsschuur,. Losse, lage bestanddelen van verankerde en witgekalkte baksteen meestal op gepikte plint, onder zadeldaken rondom met gras begroeid erf; laag ommuurde moestuin voor het boerenhuis.


ID: 125372 | Bouwkundig element

Tuinwijk Nieuwstad

Brugse Steenweg 78-206, Feyslaan 1-30, Hobelaan 1-46, 48-80 (Veurne)
Tuinwijk van 154 woningen, gebouwd tussen 1921 en 1925 door de sociale huisvestingsmaatschappij Habitations à Bon Marché de Furnes S.A. naar ontwerp van Gustave Hobé en Camille Van Elslande. Na de Tweede Wereldoorlog werden enkele vernielde huizen heropgebouwd en in 1955 werden vier nieuwe woningen toegevoegd.


ID: 16668 | Bouwkundig element

Wegkapel

Bulskampstraat (Veurne)
Wegkapel ingeplant bij tweesprong met Calonnegracht. Rechthoekig, witgekalkt gebouwtje van baksteen met gepikte plint, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gesmeed ijzeren kruis, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 16934 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bertinus

Bulskampstraat (Veurne)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met bewaarde 15de-eeuwse westtoren. Bakstenen toegangspad gemarkeerd door gietijzeren hekpijlers met vaasbekroning en gesmeed ijzeren hek, en afgezet met linderij. Omhaagd kerkhof met oorlogsgedenkteken, een heldenhuldezerk en Belgische en Britse oorlogsgraven van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 92119 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Berthuinus

Bulskampstraat (Veurne)
Het huidig orgel is van de orgelbouwers Van Bever, geleverd in 1906.


ID: 16935 | Bouwkundig element

Ouderlingentehuis

Bulskampstraat 41 (Veurne)
Neogotisch breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de jaren 1920.


ID: 16936 | Bouwkundig element

Café Sint-Livinus

Bulskampstraat 43 (Veurne)
Kleine dorpsherberg rechttegenover de Sint-Bertinuskerk, rechts van de aldaar gedempte Steengracht. Lager gelegen dan huidig straatniveau.