Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

488 resultaten


ID: 16669 | Bouwkundig element

Hoeve

Burgweg 1 (Veurne)
Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis met voorgelegen moestuin. Ten noordoosten, klein erf met vaalt, en vlierhaag aan het Slabbelinckgeleed; ten noordwesten, erftoegang tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 212489 | Bouwkundig element

Noodwoning Koning Albertfonds

Calonnegracht 10 (Veurne)
Noodwoning van het Koning Albertfonds, type Jouret en Speltinckx, opgetrokken uit beton en hout. Op de aankoopakte wordt de barak omschreven als een type 'Jouret et demi', nummer 4888, met loods 6x3m en WC.


ID: 16931 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Cesar Hollevoetstraat 2 (Veurne)
Midden weilanden, aan splitsing van de Proostdijkvaart gelegen boerenhuis, zonder erf of nutsgebouwen. Toegang via houten brug over vermelde vaart.


ID: 302081 | Archeologisch geheel

Circulaire burcht

Citernestraat, Grote Markt, Scholasterstraat, Witte Kanunnikstraat (Veurne)
Vluchtburchten, wijkplaatsen voor de plaatselijke bevolking, zijn geïnstalleerd op initiatief van de Vlaamse graaf Boudewijn II en bedoeld om aan de impact van de Noormanneninvallen te weerstaan. De sporen van deze ronde burcht (diameter: 180 m) zijn bewaard in het stratenpatroon van de binnenstad.


ID: 17023 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Crocodillewedstraat 1 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldak rondom onverhard erf met onverharde oprit ten westen; boomgaard ten zuidwesten, rest van wal ten noordwesten.


ID: 17024 | Bouwkundig element

Hoeve

Crocodillewedstraat 2 (Veurne)
Mogelijk oorspronkelijk omwalde hoeve van het langgestrekte type, ten noorden van grotendeels onverhard erf, palend aan de straat.


ID: 17025 | Bouwkundig element

Hoeve Crocodillehof

Crocodillewedstraat 4 (Veurne)
Oorspronkelijk dubbel omwalde hoeve met losse opstelling van gebouwen rondom gebetonneerd neerhof; ten westen, 20ste-eeuws boerenhuis (bungalow) op nog deels omwalde terp, bereikbaar via bakstenen boogbrug; ten zuiden en ten noorden, zichtbepalende stallingen en dwarsschuur; noordoostelijke oprit geflankeerd door kleine veldkapel; gelegen ten zuidwesten van het kanaal Veurne-Lo.


ID: 16945 | Bouwkundig element

Sint-Karelsmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Karelsmolen, gelegen op de Molenvaart nabij de Ringsloot, is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Als poldermolen met een vijzel is de molen uniek in Vlaanderen.


ID: 16946 | Bouwkundig element

Romp van Sint-Gustaafmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Gustaafsmolen, gelegen op de Oude Pompsloot nabij de Ringsloot, was een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler, waarvan vandaag enkel nog de romp rest. Net als de Sint-Karelsmolen deed deze windmolen in eerste instantie dienst als poldermolen. De Sint-Gustaafsmolen werd vermoedelijk gebouwd omstreeks 1850.


ID: 16964 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doornstraat 6 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde (?) hoeve met losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom verhard erf met verharde oprit.