6671 resultaten
ID: 24568 | Bouwkundig element
Emile Braunplein 13, Heilige-Geeststraat 2-4 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen met vier traveeën brede voorgevel, onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 24569 | Bouwkundig element
Emile Braunplein 15-20, 38-39 (Gent)
Neo-Lodewijk XVI-dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met mansardedak; uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken, naar ontwerp van architect E. Neyrinck. Ruime binnentuin met oudere gebouwen. Noordzijde, aangebouwd tegen de achtergevel, een herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen uit midden 18de eeuw. Aan de oostzijde bevindt zich een haaks bijbouw (atelier) uit de 19de eeuw en aan de oost- en westzijde bijgebouwen uit midden 18de eeuw met voormalige stallen.
ID: 212434 | Bouwkundig element
Emilius Seghersplein 24-25 (Gent)
Rondom het toegangspoortje naar een tuin bevindt zich een monument dat aanvankelijk werd opgericht ter ere van de gesneuvelden van Eerste Wereldoorlog en later werd uitgebreid met een deel voor Tweede Wereldoorlog. De buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de Nationale Strijdersbond financierden het. Men herdenkt de gesneuvelden uit de Gentse 6de wijk, zowel soldaten, opgeëisten, politieke gevangenen, burgerlijke slachtoffers, vermisten als gefusilleerden.
ID: 18233 | Bouwkundig element
Emilius Seghersplein 26 (Gent)
Parochiekerk van de Brugse Poortwijk, opgericht in neogotische stijl in de jaren 1860. De oorspronkelijke plannen van architect J. Van Hoecke werden na zijn overlijden en nadat de eerste constructie in 1863 instortte, door zijn opvolger Leclerc-Restiaux aangepast en voltooid in 1866. Bakstenen gebouw afgewerkt met hardsteen. Driebeukig basilicaal schip van zes traveeën, westgevel uitgewerkt met westtoren, en transept van twee traveeën geflankeerd door zijkoren. In de kerk bevindt zich een oorlogsmonument voor gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.
ID: 26327 | Bouwkundig element
Ernest Solvynsdreef 59 (Gent)
Voormalig buitengoed van de familie Solvyns-Martens. Het kasteeltje vertoont een 19de-eeuws uitzicht. Voorgevel van zes traveeën met vierkante traptoren ten oosten en licht vooruitspringende deurtravee. In de tuin bakstenen wagenhuis onder zadeldak, geritmeerd door rondboogarcade met rechthoekige poorten en deur.
ID: 25763 | Bouwkundig element
Erpelsteeg 74-80, Sint-Jacobsnieuwstraat 32 (Gent)
Ruim hoekhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, drie linkertraveeën onder sterk hellend zadeldak, vier rechter traveeën met plat dak. Aanvankelijk enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Volgens archiefstukken werd een barokgevel opgetrokken ter vervanging van houten gevel in 1699. In de loop van de 18de eeuw uitgebreid met vier traveeën; volgens archiefstukken werd een nieuwe gevel conform met de bestaande opgetrokken in 1767. Derde bouwlaag toegevoegd in de 19de eeuw. Verankerde zijgevel van drie traveeën met 19de-eeuwse aanbouw.
ID: 212447 | Bouwkundig element
Eugène Felixdreef (Gent)
Dit monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlogbevindt zich tegen een kunstmatige rots. Ervoor werd op de grond een schijngraf aangebracht, met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
ID: 18197 | Bouwkundig element
Eugène Felixdreef 2 (Gent)
Eén van de restanten van de citadel, gelegen aan de oostzijde van het Citadelpark en daterend van 1826. Neoclassicistisch poortgebouw met centrale rondboogdoorgang in geblokte arduinen omlijsting.
ID: 26931 | Bouwkundig element
Evergemsesteenweg 133-151 (Gent)
Rij van tien arbeiderswoningen van één bouwlaag en twee traveeën van 1870. Witgeschilderde geveltjes met repeterend schema; gepikte plint en doorlopend zadeldak (pannen). Parallel met de huizenrij dienstgebouwtjes of toiletten onder lessenaarsdak en hier en daar kolenbakken.
ID: 302125 | Bouwkundig element
Fabriekstraat 1-31, Molenstraat 217-223, Oogststraat 54-60 (Gent)
Rij van 24 arbeiderswoningen, van 1931 tot 1934 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard naar ontwerp van architect Guillaume Vandenbogaert en uitgevoerd door aannemer J. Vandekerkhove uit Ingelmunster.