Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6671 resultaten


ID: 216464 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 10de wijk

Frans van Ryhovelaan (Gent)
Dit gedenkteken werd opgericht door buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de NSB 10de wijk, ook Bloemekenswijk genoemd, en was oorspronkelijk geplaatst tegen een muur van de Filature du Rabot, nadien verplaatst. Het gedenkteken werd aanvankelijk opgericht ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar werd later aangepast om ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. De respectievelijke inhuldigingen vonden plaats op 14 november 1920 en 6 juli 1947.


ID: 18258 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Frans van Ryhovelaan 12-30 (Gent)
Rij arbeidershuisjes van elk twee traveeën met anderhalve bouwlaag onder doorlopende kroonlijstlijn, afgedekt met zadeldaken, volgens mutatieschetsen daterend van 1870-72.


ID: 18260 | Bouwkundig element

Poortgebouwen stadsschool

Frans van Ryhovelaan 191, Lavendelstraat (Gent)
Vestibule van stadsschool, opgericht in 1904 naar ontwerp van Ch. Van Rysselberghe. Bepleisterd geveltje met inzwenkende gevellijn op arduinen plint en afgedekt met pseudo-mansardedak. Achteruitgang in de Lavendelstraat, uitgevoerd in baksteen verwerkt met hardsteen.


ID: 18257 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen en kantoorgebouw Filature du Rabot

Frans van Ryhovelaan 2A-D (Gent)
Jutespinnerij en twijnderij zogenaamd Filature du Rabot bevond zich oorspronkelijk op de Nieuwevaart, gesticht in 1899 door Theophile Vercoutere en Leon de Landtsheer. Grootste uitbreiding in 1910 met de oprichting van een nieuwe fabriek op de Fr. van Ryhovelaan, hoek Nieuwevaart. Bewaarde elementen van deze bouwfase zijn een fabrieksschoorsteen en een bureaugebouw met art-nouveaugevel naar ontwerp van aannemer Schauvliege.


ID: 18259 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Frans van Ryhovelaan 57 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), eertijds woonhuis bij brouwerij, daterend van 1895.


ID: 26534 | Bouwkundig element

Stadswoning

Fransevaart 26 (Gent)
Oorspronkelijk een huizenblok van drie bouwlagen, bestaande uit drie enkelhuizen van drie traveeën onder schilddak, uit midden 19de eeuw. Opvallend groot volume ten opzichte van de voorts veelal behouden kleinschalige bebouwing van de kaai.


ID: 307349 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch samenstel

François Benardstraat 15-17 (Gent)
Dit ensemble van twee neoclassicistische burgerhuizen werd in december 1905 ontworpen in opdracht van Fr. De Meyer. Op de plannen zien we ook de naam van G. De Meyer, die vermoedelijk instond voor het ontwerp. Het ensemble bestaat uit twee identieke rijwoningen van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain, onder een pannen zadeldak en voorzien van bepleisterde en geschilderde lijstgevels.


ID: 307340 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

François Benardstraat 16 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1875 ontworpen door architect Jules De Somme. Opdrachtgever was Johannes Katz, die ook bouwaanvragen indiende voor de panden op nummer 18 en 22. De onderkelderde rijwoning van drie even brede traveeën en drie bouwlagen heeft een pannen zadeldak en is voorzien van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


ID: 307341 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

François Benardstraat 18 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd in 1874 ontworpen door architect Jules De Somme. Opdrachtgever was Johannes Katz, die ook bouwaanvragen indiende voor de panden op nummer 16 en 22. De statige rijwoning heeft drie even brede traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain en onder een pannen zadeldak, en is voorzien van een bepleisterde en geschilderde lijstgevel.


ID: 307350 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

François Benardstraat 21 (Gent)
Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl werd gebouwd conform een in 1907 goedgekeurde bouwaanvraag. Opdrachtgever was J. D’Herde-Geers. De woning wijkt in enkele details af van de bouwaanvraag. De rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain heeft een pannen zadeldak en een bepleisterde en geschilderde lijstgevel.