6671 resultaten
ID: 216465 | Bouwkundig element
Geldmunt 13-15 (Gent)
Oorlogsgedenkteken dat tot stand kwam dankzij buurtbewoners en de lokale afdeling van de Nationale Strijdersbond, ter ere van de bewoners uit de Gentse 3de wijk die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kleinere gedenkplaten aan weerszijden van het hoofdmonument opgehangen. Het centraal gedeelte ter ere van de Eerste Wereldoorlog is een rijkelijk uitgewerkte sculptuur met een bronzen uitzicht en figuren in hoogreliëf. De blauwe hardstenen sokkel is gesigneerd door Br. Sakesijn van Fonderie Carels, gebroeders Cornelis en Ch. Van Hoe.
ID: 24676 | Bouwkundig element
Geldmunt 14 (Gent)
Ruim enkelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, daterend van 1786. Ontpleisterde bakstenen voorgevel op een onderbouw van Ledesteen. Achterhuis uitziend op de Ballenstraat, met oorspronkelijk koetshuis met stallingen waarvan rondboogpoort met waaierbovenlicht toegang verleent tot de kleine binnenplaats.
ID: 24677 | Bouwkundig element
Geldmunt 16 (Gent)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw, die vooruitspringt ten opzichte van de rooilijn van de eerste huizen uit de straat en vermoedelijk opgetrokken voor een oudere kern.
ID: 24678 | Bouwkundig element
Geldmunt 18 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit de 17de eeuw. Trapgevelvan bak- en zandsteen in traditionele stijl, heropgebouwd in 1908 naar ontwerp van architect A.R. Janssens.
ID: 24679 | Bouwkundig element
Geldmunt 20 (Gent)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, gedateerd 1714 door middel van muurankers op de vleugelstukken van de halsgevel. Halsgevel met invloed van Lodewijk XIV-stijl, gereconstrueerd in 1911 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Onderbouw van Franse steen, van derde bouwlaag af opgetrokken uit baksteen met natuurstenen elementen.
ID: 24680 | Bouwkundig element
Geldmunt 22 (Gent)
Hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder mansardedak. Middelgrote woning met een kern uit het derde kwart van de 15de eeuw, vanouds genaamd Spijkeboort naar het huisteken namelijk de krukas. Voorgevel in rococostijl opgetrokken ter vervanging van houten voorgevel in 1766; bij reconstructie van voorgevel in 1906 vermoedelijk derde bouwlaag toegevoegd.
ID: 301471 | Bouwkundig element
Geldmunt 22 (Gent)
In 1905 werd een zwaar gehavende laat-15de-eeuwse voorstelling van het Laatste Avondmaal ontdekt in een kamer op de gelijkvloerse verdieping van hoekhuis Spijkerboort; blootgelegd en vervolledigend gerestaureerd door Frans-Jozef Coppejans.
ID: 24681 | Bouwkundig element
Geldmunt 24, Haringsteeg 1 (Gent)
Hoekhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Blinde zijgevel met brede aanbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit de 18de eeuw.
ID: 24682 | Bouwkundig element
Geldmunt 26 (Gent)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen met een bakstenen trapgevel, onder zadeldak, volgens archiefstukken uit 1728.
ID: 24683 | Bouwkundig element
Geldmunt 28 (Gent)
Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak. Bepleisterde lijstgevel, volgens archiefstukken ter vervanging van houten gevel opgetrokken in 1747. De twee middentraveeën zijn hoger opgetrokken en bekroond met een driehoekig fronton. Op de eerste verdieping balkon, ondersteund door consoles met rolwerk en afgesloten door een smeed- en gietijzeren empireleuning.